Det vill VIK-ledningen se i premiären

En första möjlighet att lära känna sina nya spelare i matchsituationer – och "någorlunda" koll i egen zon. Det ser VIK-tränaren Mattias Karlin fram emot när VIK öppnar träningsmatchandet mot Kalmar på onsdagskvällen.

Alexis Binner är en av många som gör sitt första framträdande i VIK-tröjan under onsdagen.

Alexis Binner är en av många som gör sitt första framträdande i VIK-tröjan under onsdagen.

Foto: Jonathan Åhman

ishockey2019-08-13 15:00

Sju dagar på is och nu är det så dags att mäta krafterna med ett annat lag. Hockeyettan-laget från länets residensstad kommer på besök. Mattias Karlin berättar om hur VIK-truppens första tid på is har sett ut.

– I grund och botten har vi tränat försvarsspel. Under tisdagen var det lite mer styrspel och spelvändningar. Vi har gått igenom det mesta förutom powerplay och boxplay men inte tränat på allt än.

Vad vill ni se mot Kalmar?

– Någorlunda koll i egen zon och så får vi se vad det är för typ av spelare. Halva laget är nya så dem är vi mer nyfikna på, att se dem i match för första gången.

En dryg vecka är för kort spann för att få bra koll på sitt lag, även om tendenser redan finns.

– Det kommer mer och mer men är fortfarande för tidigt. Man vet hur det är, det tar sin lilla stund för alla att bli bekväma. Den som är tystlåten nu kanske inte är det om tre veckor.

Också för att bedöma spelarnas kvaliteter på isen har för kort tid passerat. Karlin har ett färskt exempel i minne.

– Efter några veckor brukar man kunna se vart det tar vägen, samtidigt har vi också stött på andra fall där det inte räcker med en månad. Kellen Jones ifjol till exempel hade det tufft sedan var han helt plötsligt en av de absolut viktigaste spelarna. Det är speciellt i början, framför allt om du är ny och än mer om du är utlänning. Man ska passa sig för att säga för lite eller för mycket.

Gällande kaptensfrågan kommer det dröja innan några definitiva beslut är fattade.

– Vi kommer nog att ta den här månaden, ungefär. Det är för att vi vill bilda oss en uppfattning om de nya, vi vill se när det har satt sig lite mer, det är oftast då man kan göra dom bedömningarna. Vi har fem-sex namn vi känner är mest aktuella. I månadsskiftet däromkring lär vi ha kaptenerna klara, säger Karlin.

På målvaktssidan är såväl Adam Váy som Samuel Ward nya. En plan för hur de ska lotsas in i säsongen finns också.

– Nu i augusti har vi fyra matcher och de kommer att få två vardera. I september har vi tre matcher där den ena får två matcher och den andra en, baserat på hur de presterar i träning och på match, förklarar målvaktstränaren Gabriel Remelin.

Mot Kalmar kommer VIK att spela med sju backar och tretton forwards. Kanadensiske backen Adam Plant har bara genomfört två ispass och ställs över.

– Det känns inte schysst att kasta in honom i matchspel redan så han får vänta till nästa vecka. Två forwards kommer att spela halva matchen var, berättar Mattias Karlin.

Under tisdagens träning formerades VIK-laget följande:

Erik Gustafsson–Erik Ullman, Kim Johansson–Niklas Folin, Anton Sundin–Henrik Malmström, Alexis Binner–Adam Plant

Emil Alba–Jacob Bjerselius–Ken Jäger, Erik Aterius–Marcus Westfält–Adrian Elefalk, Victor Öhman–Rob Bordson–Victor Wänghult, Erik Nyström–Peter Krieger–Oskar Pettersson/Jake Randolph.

VIK mot Kalmar börjar 19:00 på onsdagen i Plivit Arena. Sporten är på plats och direktrapporterar från matchen med start 18:45.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!