Direktrapport från Piteå – det här ska VH se upp med

Klockan tickar på. Det är i skrivande stund inte långt kvar till match, Piteå vs Vimmerby. Vi fick en direktrapport från ett snöigt Piteå. Vi tog ett snack med sportreportern Andreas Elvstrand inför mötet. Här tycker han bland annat till om vad som är Piteås styrka...

Talangen Theo Keilin i fokus. Piteå-forwarden spelade många matcher för Skellefteå i SHL förra säsongen. Nu producerar han mycket poäng för Piteå.

Talangen Theo Keilin i fokus. Piteå-forwarden spelade många matcher för Skellefteå i SHL förra säsongen. Nu producerar han mycket poäng för Piteå.

Foto: Jens Ökvist/Frilans

Ishockey2024-03-30 13:40

Här i söder skiner solen, i alla fall när jag kikar ut från fönstret på redaktionen i Vimmerby.

100 mil norrut är det något helt annat. Där dominerar snön, fortfarande. 

– Det började snöa i går kväll och jag kan tänka mig att det ligger ett fem-sex centimeter tjockt lager på marken nu, säger Andreas Elvstrand när vi pratar med honom vid lunchtid under lördagen. 

Han är sportjournalist på Piteå-Tidningen och har mycket bra koll på ortens hockeylag. 

Det är en häftig idrottsdag i Piteå just den här dagen. Utöver den heta hockeymatchen, med start 17:00 i Isstadion LF Arena, spelas semifinalen i svenska cupen i fotboll på damsidan några timmar tidigare. Piteå mot Rosengård. Se där..., det är inte bara VH-tränaren Hampus Sylvegård med rötter i Malmö, som gästar den norrländska metropolen under påskafton. 

– De håller på att skotta planen, tillägger Elvstrand angående fotbollsmatchen. 

Hockey då. Piteå är för många VH-spelare en helt ny bekantskap. 

Är det överraskande att Piteå tog sig till kvalserien?

– Jo, litegrann. Inför säsongen tappade laget två av sina absolut bästa spelare. De ersattes av flera yngre killar. Jag tror att nye tränaren, tillika sportchefen, Mikael Aaro, har stor del i att det har gått så pass bra. Han har fått in en annan seriositet i laget och spelarna är vältränade. 

Vad är lagets styrka?

– Jag får nog säga försvarsspelet. Det är stabilt. 

När vi kommer till "stjärnor" och tongivande spelare så nämner Andreas Elvstrand bland annat poängkungen Linus Hedman, men också meriterade backen Oscar Eriksson, rutinerade forwarden Petter Mäkitalo och hårt skadedrabbade Victor Edström, som tidigare spelat i SHL med Luleå. Även talangen Theo Keilin nämns i sammanhanget. 20-åringen från Surahammar, som spelade 33 kamper för Skellefteå i SHL förra säsongen, hade egentligen högre mål än att lira i hockeyettan, men hamnade till slut ändå i Piteå. Han har producerat mycket poäng, framför allt i Allettan. 

Är det någon hockeyfeber i stan?

– Nja, det är svårt att säga. Generellt har det varit ganska få åskådare under säsongen, förutom nu då mot Boden i slutspelet. I den avgörande matchen var det över 1700 åskådare. Jag kan tänka mig att det blir någonstans kring 1000 i premiären mot Vimmerby. 

Tror du på en målrik eller målsnål premiär?

– Det brukar inte bli så mycket mål när Piteå spelar, men mot Boden var det mer målrikt. Vi får väl se. 

Trots det långa avståndet finns det en viss koppling mellan Vimmerby och Piteå. Vad? Jo, centern Jacob Sundin. Han spelade nämligen elva matcher för VH förra säsongen innan han flyttade tillbaka till hemtrakterna. Något spel under lördagen lär det inte bli för honom då han är långtidsskadad. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!