Holmberg om första säsongen i VH: "Annan mentalitet"

Kristianstads IK besegrade Vimmerby Hockey med 6–0 i början av Allettan. På onsdagskvällen finns det chans till revansch för VH, som inte lyckats besegra KIK denna säsong. Inför den tuffa hemmamatchen ställde vi åtta frågor till Wictor Holmberg, assisterande tränare i VH.

Wictor Holmberg gör sin första säsong som assisterande tränare i VH.

Wictor Holmberg gör sin första säsong som assisterande tränare i VH.

Foto: Magnus Strömsten

Ishockey2024-02-06 16:30

Hur vill du beskriva din första säsong i VH?

– Lärorikt. Det är en väldig skillnad här jämfört med mina uppdrag i division två och tre som jag haft innan. Dels organisatoriskt men också hockeymässigt. Det finns en helt annan mentalitet hos både styrelse och spelare.

Vad har varit största utmaningen med att gå från en roll som huvudtränare till assisterande?

– Jag har varit assisterande tidigare på lägre nu, jämfört med det är det inte så stor skillnad på rollen. Hampus (Sylvegård, huvudtränare VH) är lätt att jobba med och är otroligt seriös och kunnig. Jag lär mig mycket av honom. Men största utmaningen... Ja, jag vet inte. Kanske att hockeyn som spelas är bättre och att det är tuffare motstånd.

undefined
Vimmerby Hockey har imponerat stort den här säsongen. Frågan är hur det kommer att gå mot Kristianstad, som vunnit alla matcher mot VH den här säsongen.

Hur ser arbetsfördelningen ut?

– Hampus har det yttersta ansvaret, men vi bollar mycket med varandra och jag avlastar honom med olika saker. Jag fokuserar mycket på backarna och pratar med dem, och sen försöker jag se alla i laget och bidra med mycket energi.

Finns det några spelare som imponerat särskilt på dig?

– "Vimmerby-killarna" har man hört och läst en hel del om tidigare och de har imponerat. En sån som Jakob Karlsson sticker ut. Han är en fantastisk ledare som får med sig gruppen och de lyssnar på honom. Han levererar varje säsong, inte bara på isen utan även utanför som en stor ledare.

Det har gått oerhört bra för er i Allettan. Vad talar för att vi får se VH i en kvalserie?

– Det ska såklart mycket till för att vi ska ta oss dit. Vi jobbar hårt, har ett bra go i laget och det finns en stor sammanhållning. Vi vet att vi är bra, men det är tajt i många matcher. När man leder serien vill dessutom alla lagen slå oss lite extra.

Ni har hittat sätt att studsa tillbaka snabbt efter de få förluster ni haft. Vad är anledningen?

– Tron på oss själva. Vi är en stabil grupp där och alla bidrar för att vi ska nå framgång. Vi litar på varandra och är trygga med spelsättet. Jag tror det är anledningen till att vi kan studsa tillbaka så snabbt.

Nu väntar Kristianstad. Hur är de som lag?

– Kristianstad är bra. Det är ett jättesvårt lag att möta. De är stora, starka, har en bra fart och spelar enkelt och rakt.

Vad behöver ni göra för att stå som segrare efter matchen?

– Det kommer handla mycket om inställningen till uppgiften, att vi har en tro på det vi ska göra.

Wictor Holmberg

Ålder: 32

Jobb: Assisterande tränare i VH och på Tolé Verktyg i Virserum.

Tidigare klubbar som tränare: Boro/Vetlanda HC och Virserums SGF.

Favoritlag: Vimmerby Hockey får jag väl säga, haha.

Bästa hockeyminne: Vinst i DM med U14-laget i Boro/Vetlanda.

Lyssnar på just nu: Mycket country, vilket jag alltid gjort. Alan Jackson är en favorit.

Favoritspelare genom alla tider: Carl-Axel Braskén, en finländare jag hade i Vetlanda. Rolig att titta på och han gjorde sjuka grejer med pucken.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!