Doldisen avgjorde för Skellefteå

Skellefteå är tillbaka i SM-finalserien mot Växjö. Västerbottenslaget vann efter en förlängningsrysare med 3–2 och reducerade till 1–2 i finalserien. Doldisen Simon Robertsson blev matchvinnare i den femte perioden.

Skellefteås Oscar Möller (45) och hans lagkamrater fick jubla i den tredje SM-finalen.

Ishockey2023-04-20 23:21

– Riktigt skönt, det blev en lång hockeymatch, säger Robertsson.

– Jag tycker vi gör en bra match till vi gör 1–0. Sedan tappar vi. Men jag tycker det är en rättvis vinst, fortsätter han.

Efter två mållösa perioder och en målexplosion i den tredje (2–2) kom avgörandet i den femte perioden.

Robertsson slog till direkt efter tekning efter 10.29 av den femte perioden.

Det blev en nattiné i ett utsålt Vida arena (5 750 åskådare) som inte var över förrän 23.20.

Skellefteå tog därmed något av sista chansen. Det har aldrig hänt i slutspelshistorien i SHL att ett lag vänt 0–3-underläge i matcher till seger.

Skellefteå öppnade med att göra sin bästa period sedan inledningsperioden (då laget gjorde sina hittills två enda mål) i finalserien.

Joakim Lindströms comeback efter att ha missat de två första finalerna blev en injektion.

Laget skapade målchanser och kom bättre in på mål än i den förra matchen, Växjös 1–0-vinst i Skellefteå.

Men någon utdelning blev det ändå inte.

Larmi spökade

Växjömålvakten Emil Larmi fortsatte att vara ett spöke för Skellefteå och räddade allt som kom i hans väg.

När periodvisslan ljöd efter första perioden hade han hållit tätt i 160.04 minuter – det vill säga drygt åtta perioder. Den första finalen gick ju till förlängning och innehöll nästan fem fulla perioder.

I andra akten tilltog Skellefteås grepp – bland annat tack vare tre chanser i numerärt överläge.

Resultatet: lika mållöst som i första perioden.

Både Joakim Lindström och Oscar Möller träffade stolpen, men där fanns också en provkarta på stressade avslut, halvträffar och skott utanför.

Efter två perioder hade Växjö bara skjutit sex skott mot motståndarkassen – trots hemmaplan.

Å andra sidan hjälpte det inte Skellefteå mycket att laget avlossat tre gånger så många skott.

Bröt måltorkan

Men till slut kom utdelningen – på västerbottningarnas 22:a skott på mål.

Pär Lindholm styrde in ledningsmålet på Filip Sandbergs skott efter 7.57 av den tredje perioden.

Måltorkan var bruten – efter 188.01.

Det blev starten på rena målfesten.

Växjö hade redan från början av tredje perioden klivit framåt och Dan Sexton och Joel Kellman såg till att hemmalaget vände.

Men Skellefteå kvitterade efter 17.32 på ett omdiskuterat sätt i numerärt överläge.

Det var inget fel på själva målet som Oscar Möller gjorde men i samma sekvens blev hemmabacken Brian Cooper crosscheckad i ryggen av Filip Sandberg och föll till isen. Något som borde ha gett utvisning.

Å andra sidan kanske Cooper skulle ha haft matchstraff för en bentackling på Skellefteås stjärnback Jonathan Pudas i första förlängningsperioden. Pudas kunde spela vidare.

Fakta: SM-finalserien

Match 1: Växjö–Skellefteå 3–2 efter förlängning.

Match 2: Skellefteå–Växjö 0–1.

Match 3: Växjö–Skellefteå 2–3 e förl.

Match 4, lördag 22/4: Skellefteå–Växjö.

Ev match 5, måndag 24/4: Växjö–Skellefteå.

Ev match 6, torsdag 27/4: Skellefteå–Växjö.

Ev match 7, lördag 29/4: Växjö–Skellefteå.