Domarbrist i svensk hockey – matcher ställs in

Pandemin och en hotfull arbetsmiljö pekas ut som huvudorsaker till domarflykten inom svensk hockey. Nu vill förbundet se krafttag för att vända utvecklingen.
–Hela hockeyfamiljen måste hjälpa till, säger David Bergman, domaransvarig på Svenska ishockeyförbundet.

Det råder brist på hockeydomare i Sverige. Arkivbild.

Det råder brist på hockeydomare i Sverige. Arkivbild.

Foto: Adam Ihse/TT

Ishockey2022-10-05 06:00

Utvecklingen har pekat åt fel håll i flera år, men accelererats till följd av pandemin. När seriespelet stoppades 2020 sökte sig många domare på framför allt distriktsnivå vidare till andra deltidsjobb.

När saker och ting började återgå till det normala stod det klart att underskottet på domare växt till ett stort problem i lägre divisioner och inom ungdomshockeyn.

– Utöver att matcher ställs in så får de befintliga domarna döma mer och slits ut fortare. Kvaliteten blir överlag sämre eftersom vi inte har samma konkurrenssituation, säger David Bergman.

Hot och förolämpningar

Utöver pandemin pekar han på domarnas arbetsmiljö som den största faktorn.

I en enkätundersökning från 2015 genomförd av hockeyförbundet och stiftelsen Friends uppgav fyra av tio av de svarande domarna att de känt oro över att utsättas för våld, hot om våld eller förolämpningar inför en match.

David Bergman upplever att klimatet de senaste åren har hårdnat i de lägre divisionerna och inom ungdomshockeyn, något han tror bidrar till att unga domare lämnar yrket i förtid.

– Vi tappar domare som kanske skulle tagit sig högre upp i systemet, men som känner att det här vill jag inte vara med om. Det är en del av problematiken. Det måste vi vara ärliga med att säga.

Han vill inte likna situationen vid en kris. Majoriteten av matcherna kan spelas, och i de högre divisionerna råder ingen domarbrist. Men allt bygger på att domarna klättrar genom seriesystemet, samlar på sig erfarenhet och att de bästa tar sig hela vägen till toppen.

Viktigt med konkurrens

– Utan konkurrenssituation så blir domarna som tar sig upp till de högsta ligorna inte lika bra, och därmed blir hockeyn inte lika bra. Om vi inte adresserar problemet och jobbar med det på bred front från och med nu så finns en risk att vi hamnar i ett krisläge, säger David Bergman.

För att vända utvecklingen satsar hockeyförbundet en halv miljon kronor extra till varje regions domarverksamhet för att fylla tomrummet. Samtidigt vill man se alla dra sitt strå till stacken.

– Det gäller att vi från centralt håll gör våra satsningar, men hela hockeyfamiljen måste hjälpa till och inse att får vi fler domare på vår nivå så hjälper vi hockeyn i stort. Jag tycker också att föreningarna börjar förstå hur viktigt det här är.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!