Domaren: "Vissa spelare kan man prata med, andra inte"

Flera hjärnskakningar samt en knäskada satte stopp för den egna spelarkarriären. Nu siktar linjedomaren och Frödingesonen Tom Wågström på att nå SHL.

Tom Wågström är ett välbekant ansikte när Västerviks IK spelar hemmamatcher.

Tom Wågström är ett välbekant ansikte när Västerviks IK spelar hemmamatcher.

Foto: Magnus Media/Bildbyrån

Ishockey2021-02-04 18:00

Linjedomaren med nummer 87 på ryggen är ett välbekant ansikte när Västerviks IK spelar hemma i Hockeyallsvenskan. Han har även spelat fotboll i Frödinge/Brantestad SK och hockey i Vimmerby. 

Hittills den här säsongen har Tom dömt VIK:s samtliga hemmamatcher förutom en. Det andra laget som han har dömt väldigt frekvent under säsongen är Vita Hästen.

– Det är båda mina "hemmalag", säger Tom Wågström om VIK och Vita Hästen.

Tom och VIK har princip gjort samma resa under 2010-talet. Första gången han dömde laget var i division 2 och sedan dömde han dem under säsongerna i division 1.

VIK tog steget upp i Hockeyallsvenskan till säsongen 2016/17 och det gjorde även Tom.

– Vi har följts hand i hand under många år. Jag har varit här i princip varannan vecka under hockeysäsongerna.

Han har precis som många andra domare fått avsluta sin egna hockeykarriär i förtid.

– När jag spelade i Vimmerby råkade jag ut för tre hjärnskakningar och en knäskada under samma säsong. Då var det tack och godnatt. Jag blev lite idiotförklarad av en morfar som också hade lirat hockey som tyckte att domaren bara var ett ont ting, men det är alltid kul med utmaningar.

När insåg du att du kunde göra karriär som domare?

– Jag hade börjat döma lite grand innan jag slutade spela eftersom jag var trött på att sitta i utvisningsbåset. Jag måste fatta reglerna. När spelarkarriären tog slut kunde jag satsa mer helhjärtat på dömandet.

– När jag fick döma TV-pucken insåg jag att jag kunde komma någonstans. Vi var ett gäng som gick upp i division 1 säsongen efter. Många av oss kom ganska snabbt upp i Hockeyallsvenskan och SHL.

Flera av spelarna i VIK-truppen som Erik Gustafsson, Oskar Drugge och Victor Öhman har Tom dömt ett otal gånger.

– Det blir lite av en kompisrelation. Jag vill påstå att spelarna får en större förståelse för min uppgift. Man snackar lite utanför hallarna och lär därmed känna spelarna även utanför isen. En del hör av sig efter matchen och frågar hur man såg på en viss situation. Det är jättebra att man kan han den dialogen istället för att det blir vi och dom.

Linjedomarens uppgift under en match är inte bara att ha koll på offside och icing. Det är många andra saker också.

– Vi ska hålla spelarna på bra humör. En del spelare kan behöva den där extra stöttningen. Några spelare ska man prata extra med även om det är en lugn match samtidigt som vissa spelare inte vill ha det där snacket. Det är väldigt olika.

Med tanke på covid-19 är direktiven att linjedomarna inte ska gå emellan när det blir slagsmål som de har gjort tidigare. Känslan är att det har blivit lugnare framför målen efter domarnas signal.

– Förut har det varit så om de har haft en het match så vill spelarna gärna slå några slag, men sedan har de tittat vädjande på oss att vi ska rycka in och lösa det så spelarna slipper sitta längre än två minuter i utvisningsbåset. Nu är de så medvetna om det när vi ställer oss med armarna i kors och frågar om de är klara.

Även domarna saknar publiken på läktaren. Det är skillnad att döma när det är en full arena jämfört med att det sitter åtta personer på läktaren.

– Man vill gärna ha reaktioner på olika situationer som när vi har tagit en utvisning som vi tycker är solklar.

Är SHL något du siktar på?

– Absolut är det så. Den dagen jag inte kan bli bättre och komma högre kan jag lika gärna lägga ner, svarar Tom Wågström.

Tom Wågström

Ålder: 33 år.

Familj: Sambo.

Bor: Kalmar.

Yrke: Idrottslärare/pedagog i särskolan.

Favoritlag: Manchester United.

Reser helst till: Fjällen, på jakt efter pudersnö.

Dricker helst: Melleruds eller det kollega Elmerstig har med i "åkpåsen".

Läser helst: Mestadels ljudböcker under bilfärderna, men just nu är det "Omgiven av psykopater".

Karta: Plivit Arena
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!