Drömdebut för nyförvärvet: "Jag är positivt överraskad"

Sebastian Vidmar kunde knappast ha önskat sig en bättre start i Vimmerby Hockey. Här berättar nyförvärvet om debuten, hockeyäventyret i USA och framtiden.

Sedan några dagar tillbaka bor Sebastian Vidmar i Vimmerby. Han blev målskytt i fredagens debut mot Tyringe.

Sedan några dagar tillbaka bor Sebastian Vidmar i Vimmerby. Han blev målskytt i fredagens debut mot Tyringe.

Foto: Michael Nordin

Ishockey2020-11-15 21:00

När Sporten bestämmer träff med Sebastian Vidmar utanför ishallen är det lagkompisen Linus Ljung som agerar chaufför. Han är också den största förklaringen till att Vidmar har hamnat i just Vimmerby

– Vi känner varandra väl sedan juniortiden i Malmö. Vi snackade om Vimmerby redan inför den här säsongen, men då valde jag spel i Trelleborg istället. När sedan division 2-säsongen blev pausad var det läge att röra på sig. Då snackade jag med Linus igen som tog kontakt med Vimmerbys sportchef. Därefter löste det sig snabbt.

Så Ljung var din agent?

– Ja, haha, mer eller mindre. Han borde få en andel.

Med nummer 16 på ryggen gjorde Sebastian Vidmar debut i fredagens bortamatch mot Tyringe. Han bildade en intressant kedja tillsammans med Philip Rondahl och Victor Östling.

– Rondahl är stor och stark. Östling har ett ruggigt spelsinne. Det kan bli bra harmoni mellan oss, säger Vidmar som avgjorde matchen i slutet med sitt 3–1-mål.

– Det var ett friläge där jag hade lite tur. Egentligen missade jag det första läget, men pucken studsade rätt. Det var skönt att få spräcka den nollan direkt.

Annars då, var är dina intryck av Vimmerby så här långt?

– Boendet, staden, spelarna i laget...allt är bra. Jag måste säga att jag är positivt överraskad av hockeyn. Det finns alla förutsättningar att bli en bättre spelare här. Allt från Phils träningar till tempot på matcherna. Det är hur bra som helst.

Hur är du som spelare?

– Man kan väl säga att jag är en hårt jobbande forward, med spelsinnet och duellspelet som mina främsta styrkor. Jag räds inte för att gå rakt på kassen.

Efter ett flertal år i Malmö Redhawks organisation valde Sebastian Vidmar att flytta till USA, inför säsongen 2013/14. Då var han 19 år gammal.

– Jag ville få en ekonomiutbildning vid sidan av hockeyn. Det är svårt att kombinera de rollerna i Sverige.

Till en början blev det juniorhockey i Ohio, Chicago och Texas. Därefter kom han in på Union College, som ligger cirka 25 mil norr om New York City.

– Det var fyra fantastiska år. Jag hade utan tvekan gjort samma val igen. Hockeymässigt var det nyttigt på många sätt. Framför allt förbättrade jag min defensiva kapacitet.

Är det några lagkompisar från den tiden som har nått eliten?

– Spencer Foo sticker ut. Han spelar numera i det kinesiska KHL-laget Kunlun Red Star. Mike Vecchione är en annan spelare som jag lärt mig mycket av. Han har gjort många poäng i AHL de senaste säsongerna.

undefined
När Sebastian Vidmar spelade med Calgarys farmarlag var Dillon Dubé den stora stjärnan. Numera har han ett 80-tal NHL-matcher på meritlistan.

På tal om AHL.

Säsongen 2018/19 fick även Sebastian Vidmar chansen på den höga nivån, när han spelade i Calgary Flames farmarlag Stockton Heat.

– Det var en cool upplevelse. Jag tränade och reste med laget i en månad, men tyvärr blev det bara en match.

Förra året spelade Sebastian Vidmar i ECHL-laget Norfolk Admirals, som har sin bas i delstaten Virginia.

– Det är USA:s tredjeliga, där mer eller mindre alla spelare är professionella. Sportsligt är det en blandning mellan Allsvenskan och Hockeyettan, skulle jag tro. Intresset är väldigt stort. Vi snittade 3 000-4 000 åskådare på våra hemmamatcher.

Tanken var att Malmökillen skulle ha spelat i USA även den här säsongen. På grund av coronapandemin blev det inte så. Istället har Sebastian Vidmar, via en sväng i Trelleborg, hamnat i Vimmerby.

– Grundtanken är att jag ska återvända till USA, när allt blir normalt igen. Men inget är hugget i sten. Jag tar saker och ting som de kommer. Nu är det fullt fokus på Vimmerby resten av säsongen. Det känns väldigt bra att vara här.

Fakta

Sebastian Vidmar

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!