Drygt 100 miljoner till SHL

SHL får över hälften av de närmare 195 miljoner kronor som svensk ishockey får från regeringens kompensationsstöd för det tredje och fjärde kvartalet i år. Damernas högsta serie, SDHL, får ta emot 3,1 miljoner.

SHL-klubbarna, här Luleå och Örebro, får dela på 111 miljoner kronor i statligt stöd som kompensation för förlorade intäkter under tredje och fjärde kvartalet i år.

SHL-klubbarna, här Luleå och Örebro, får dela på 111 miljoner kronor i statligt stöd som kompensation för förlorade intäkter under tredje och fjärde kvartalet i år.

Foto: Pär Bäckström/TT

Ishockey2020-11-20 17:45

Det framgår av den fördelning som Svenska ishockeyförbundet offentliggjort.

SHL får 111,1 miljoner kronor totalt, där 3,3 miljoner är avsatt i en ansvarspott. Med 107,8 miljoner som grund ger det i snitt 7,7 miljoner kronor till de 14 föreningarna. Sedan är det upp till ligan att ta fram fördelningsunderlag.

Den högsta damligan, SDHL, får 3,1 miljoner och av dem är 1,8 miljoner ett extra stöd för jämlikhet. Regeringens krav på idrotten för stödet var att inte främja ojämlikhet och att premiera ekonomiskt ansvarstagande.

"Vi ska komma ihåg att detta inte är ett verksamhetsstöd utan kompensation för tappade matchintäkter på grund av pandemin. Men då SDHL är en liga under utveckling vill vi säkra att vi inte tappar fart så därför har vi, i samråd med de andra ligorna, valt att ge fullt kompensationsstöd till SDHL på sökt belopp", säger Svenska ishockeyförbundets generalsekreterare Johan Stark till förbundets webbplats.

Ligaorganisationerna har bestämt att avsätta 3 procent av kompensationsstödet till SHL och hockeyallsvenskan till önskemålet om ansvarstagande.

Cirka 12 miljoner kronor går direkt till barn- och ungdomsföreningar.

Fakta: Så här fördelas stödet mellan ishockeyligorna

SHL: 107,8 miljoner kronor + 3,3 miljoner i ansvarspott.

SDHL: 3,1 miljoner, varav 1,8 miljoner i extra stöd.

Hockeyallsvenskan: 36,8 miljoner kronor + 1,1 miljoner i ansvarspott.

Hockeyettan: 30,7 miljoner kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!