Dubbla målvaktsbyten i målrikt klassikermöte

Det var inte målvakternas match i Scandinavium. Åtminstone inte inledningsvis. Både Frölunda och Färjestad bytte burväktare i målfesten som Göteborgslaget till slut vann med 6–5.

Frölundas Karl Henriksson, till höger, kramas om av Jens Olsson efter sitt matchvinnande 6–5-mål hemma mot Färjestad.

Ishockey2021-10-07 21:39

25 sekunder. Längre än så tog det inte innan hemmapublikens jubel bröt ut efter att Max Friberg gett Frölunda ledningen mot Färjestad.

Det var det första – men långt ifrån sista målet som gjordes i Göteborg den här kvällen. Sju minuter därpå utökade Ryan Lasch Frölundas ledning till 2–0.

Lagen byttes därefter åt med målgörandet. Linus Johansson (Färjestad), Jens Olsson (Frölunda) och Michael Lindkvist (Färjestad) hann samtliga bli målskyttar innan den första periodvisslan ljöd.

Målexplosion i första perioden – således mer tillknäppt i mittakten? Nej, inte direkt.

När halva matchen spelats stod det 4–4 på resultattavlan, efter att Färjestad hämtat upp ett 2–4-underläge.

Nyförvärvet fick debutera

Då hade båda lagen genomfört personalbyte längst bak på planen. Niklas Rubin fick ge plats för Matt Tomkins i Frölundas mål, medan nyförvärvet Dominik Furch ersatte Henrik Haukeland i gästernas dito.

Tjecken Furch, som spelade i Örebro säsongen 2019–20, fick bekänna färg direkt, men höll nollan nästan perioden ut. 18 minuter in i debuten fick Furch hämta pucken ur nät för första gången, sedan Joel Lundqvist styrt in 5–4 till Frölunda.

Men sedan dröjde det ett bra tag innan Furch, som stod för flera fina räddningar, fick kapitulera på nytt. Färjestads Daniel Vikstens stod nämligen för den tredje periodens enda fullträff och såg med sitt 5–5-mål till att matchen gick till förlängning. Två minuter in i densamma tryckte Karl Henriksson in sitt första mål för säsongen, och ordnade bonuspoängen till Frölunda.

– Det är första gången jag gör mål med publik här. Det är en riktigt skön match att vinna, mot Färjestad. Det är skoj, sade matchvinnaren till C More efteråt.

Frölunda behåller därmed andraplatsen i SHL-tabellen.

Växjö kvar i topp

Det då Växjö fortsätter att vinna. Hemma i Småland besegrade det regerande mästarlaget Linköping med 2–0. Igen. Förlusten var nämligen Linköpings åttonde raka mot just Växjö.

Örebro studsade tillbaka efter två raka förluster. Hemmamötet med Brynäs slutade med en klar 4–0-seger, efter att Robin Kovacs stått för två av målen.

Leksand tog tredje raka segern, via 3–2 hemma mot Oskarshamn.