Chockförlusten – VH tappade allt i sista perioden

Det svänger om juniorhockey. Kolla bara vad som hände Vimmerby. En betryggande ledning med fem mål förvandlades till en blytung förlust och ett baklängesmål i slutskedet som var anmärkningsvärt. "Det ska inte kunna ske", säger tränaren Tobias Fridh.

Hampus Karlsson stod för tre mål och tre assist när VH J20 förlorade efter klar ledning.

Hampus Karlsson stod för tre mål och tre assist när VH J20 förlorade efter klar ledning.

Foto: Magnus Strömsten

Ishockey2022-12-19 12:06

Juniorhockey brukar ibland karaktäriseras av det är fartfyllt, en aning naivt och fullt blås framåt. Allt det stämde in på Vimmerbys bortamöte mot Linköping Mighty Ravens i fortsättningsserien i J20. 

Vad sägs om att VH hade ledning med 5–2 efter första perioden, gick upp till 7–2 en bit in i den andra perioden, för att sedan förlora med 8–7. 

Tränaren Tobias Fridh var själv en aning förvånad av matchutvecklingen, men ändå inte. 

– Redan i den första periodpausen tryckte vi på att det var väldigt bra offensivt, men att det fanns en del att önska defensivt. 

Och jodå. Framåt producerades det. Sju gjorda mål på bortais är såklart bra. Men, sen började det trilla in puckar bakåt. 

Tror du att det smög in sig någon sorts av mentalitet att allt var klart när ni ledde så stort?

– Svårt att säga, men så kanske det kan ha varit. Jag vet inte. 

Slutdelen av matchen kom i vilket fall att handla mycket om Ravens Oscar Ekman. Han satte 5–7, 6–7, 7–7 och 8–7. Fyra raka mål.

Kvitteringen till 7–7 kom med dryga minuten kvar att spela – i spel tre mot fem (!).

Hur var det möjligt?

– Ja, det ska inte kunna ske. Jag såg inte exakt vad som hände, men vi blev lite framtunga offensivt, de fick till en kontring och kom två mot en och gjorde mål, säger Tobias Fridh och suckar.

Av bara farten tog det sedan bara 15 sekunder i förlängningen innan vändningen var fullbordad för hemmalaget.

I VH-lägret var självklart besvikelsen stor och påtaglig.

– Det var frustrerande, men vi sa inte så mycket efteråt. Det var så mycket känslor då. Jag har aldrig varit med om något liknande. Att tappa en så stor ledning och att släppa in ett mål i slutet när man är två spelare mer på isen. Men det är bara att gå vidare och försöka ta lärdom av vad som hände.

Nu tar VH-laget julvila och återstartar hemma mot jumbon Tidaholm i början av januari.

Hur summerar du annars säsongen hittills?

– Som klart godkänd. Vi kom fyra i grundserien och gjorde det väldigt bra på flera sätt. Den här nya serien har väl däremot inte varit någon höjdare så här långt.

Mot Ravens var Vimmerbys förstakedja framgångsrik offensivt och inblandade i samtliga av lagets mål. Poängen: Hampus Karlsson 3+3, Theo Lundqvist 2+3, Theo Kennmark 0+3, Ilya Kriklya 1+1, Oscar Norell 1+1.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!