Efter överfallet: "Kommer aldrig be om ursäkt"

Djurgårdenstjärnan Peter Holland stängs av i fyra matcher efter överfallet på Fredrik Styrman. Kanadensaren menar att han inte kände till reglerna kring slagsmål i SHL – och slår tillbaka mot att han skulle vara en bråkstake. –Jag kommer aldrig be om ursäkt för att spela med passion, vilja vinna och tävla där ute, säger han till Expressen.

Djurgårdens Peter Holland i slagsmål mot Luleåbacken Fredrik Styrman.

Djurgårdens Peter Holland i slagsmål mot Luleåbacken Fredrik Styrman.

Foto: Jessica Gow/TT

Ishockey2021-10-15 08:24

Det var i slutsekunderna av första perioden i Luleås segermatch i SHL mot Djurgården (6–4) i går kväll som händelsen utspelade sig.

Djurgården var i underläge med 0–3 och hade powerplay när Holland efter en närkampssituation med Styrman gav sig på Luleåbacken.

Han kastade handskarna, petade av hjälmen på Styrman och fick in ett par hårda slag mot huvudet.

"Mitt temperament tog över"

Holland tilldelades ett matchstraff medan Styrman fördes till sjukhus. I dag bekräftade Luleå att backen drabbats av en hjärnskakning.

SHL:s situationsrum valde att anmäla Holland till disciplinnämnden som i sin tur beslutat att stänga av honom i de fyra kommande matcherna. Han får också böta 40 625 kronor.

Kanadensaren hävdar själv att syftet inte varit att skada Fredrik Styrman.

– För det första så hoppas jag att "Freddie" är okej, säger han till Expressen och fortsätter:

– Min avsikt var inte att skada honom och sedan vad som hände, jag tyckte att han kom efter mig litegrann efter avblåsningen med en crosschecking framför mål och uppenbarligen tog mitt temperament över.

Tufft läge för Djurgården

Holland säger att han inte kände till att kastade handskar resulterar i matchstraff och menar att det rör sig om en kulturkrock.

– Det är ett passionerat spel och jag vet att det inte är en ursäkt att inte kunna reglerna men jag har spelat i tre ligor innan: NHL, AHL och KHL där ”fighting” alltid varit fem minuter och inget annat. Jag var inte medveten om SHL-reglerna, att slagsmål uppenbarligen ses hårdare och vi vet alla vad som hände efteråt.

Djurgården befinner sig i en tuff sits i SHL och ligger för närvarande sist i tabellen. På lördag väntar ett bottenmöte med Timrå, men Holland kommer inte till spel.

– Jag ville inte plocka bort mig själv från matchen. Hade jag vetat det hade jag förmodligen inte vandrat den vägen och reagerat annorlunda. Men jag kommer aldrig be om ursäkt för att spela med passion, vilja vinna och tävla där ute. Men jag måste hitta ett annat sätt att göra det.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!