Inför varje match i ishockey-VM visas en film på storbildsskärmen i arenan där bland annat Kyle Beach, HV-bekantingen, medverkar.
Han trädde fram hösten 2021 och berättade om sexuella övergrepp som han utsatts för i NHL-klubben Chicago Blackhawks 2010.
Filmen ingår i en integritetssatsning som Internationella ishockeyförbundet, IIHF, startat efter de skandaler som rullats upp.
– Det handlar dels om hur vi beter oss och förhåller oss till varandra och sedan om tilliten till tävling, matchfixning och antidopning, berättar Anders Larsson som också sitter i IIHF:s styrelse.
Den största skandalen drabbade Kanada i fjol då det bland annat framkom att det kanadensiska ishockeyförbundet haft en fond för att betala ut pengar och tysta ned sexuella övergrepp. Totalt hade motsvarande cirka 60 miljoner kronor betalats ut. Till slut tvingades hela Hockey Canadas styrelse avgå.
Den kanadensiska regeringen drog under tio månader in sitt ekonomiska stöd till förbundet och det återkom först i april i år.
"Finns utmaningar"
Även i Sverige gav Kyle Beach-affären effekt. Förre Luleåmålvakten Erik Granqvist, nu expertkommentator på Viaplay, berättade om hur han utsattes för en förnedrande inkilning i unga år.
Han gav tidigare i år ut en bok sedan han översköljts av liknande berättelser från ungdomar inom hockeyn och andra idrotter. Även i nutid.
TT: Är ni oroliga över att det finns problem på hemmaplan?
– Man ska alltid vara ödmjuk, det finns utmaningar och problem, samtidigt upplever jag att de här historierna som kommer fram har hänt för en tid sedan. Jag hoppas att det har blivit ett klimat nu där det är helt okej att berätta och dela med sig av det som har varit hemskt, säger Anders Larsson och fortsätter:
– Det händer säkert saker nu som vi inte ser och att en enda ungdom känner sig kränkt är en för mycket. Det är otroligt viktigt att visa var vi står, sedan inse att ibland händer det saker som inte är bra, då måste man vara tydlig.
Han tycker att det är positivt att de som känner sig utsatta vågar berätta.
– Jag hoppas att de här historierna kommer fram för det handlar om ett klimat där man kan berätta mer. Det handlar också om hur många tjejer som kommer till hockeyn. Vi är på rätt väg, men har mycket kvar att göra, säger han.
Hockeyn ser allvarligt på allt som sipprat ut de senaste åren.
– Det kommer sig av en historia där vi har varit väldigt macho. Vi är inne i en resa som handlar om hockeyns framtid. Om föräldrarna ska sätta sina barn i hockeyn måste vi hänga med i tiden och vara relevanta, säger Anders Larsson.
Publik och sponsorer försvann
För Larsson blev också den stora skandalen i Kanada förra året ett bevis på vad som händer om det går för långt.
– Jag blev väldigt tagen när jag var på junior-VM i Edmonton (i augusti 2022) och det inte var några människor på läktarna och inte en enda reklamskylt på sargen. Sponsorerna hade klivit av och fansen var inte där. Då insåg jag hur stort det var.
IIHF har sedan i december förra året som en del av integritetssatsningen en utbildning för alla deltagare i junior-VM, både U20 och U18, och en visselblåsartjänst har startats dit utsatta kan ta kontakt.
I Sverige har idrotten en gemensam visselblåsartjänst genom Riksidrottsförbundet.