Ekonomisk kris kan drabba VIK – här är klubbens plan

De ekonomiska bekymren har varit ständiga den här säsongen på grund av pandemin och publikrestriktionerna. "Vi har ett överhängande likviditetsproblem", säger Västerviks IK:s ordförande Anders Wiman.

Då inga publikintäkter kommer in och stödbetalningar försenas har Västerviks IK extra tufft med ekonomin för tillfället.

Då inga publikintäkter kommer in och stödbetalningar försenas har Västerviks IK extra tufft med ekonomin för tillfället.

Foto: Malin Belfrage

Ishockey2021-02-18 17:30

I oktober var prognosen att VIK skulle klara sig till mitten av december innan pengarna tog slut. 

"Det vore så himla tråkigt om vi skulle gå i konkurs. Då är 15 års uppbyggnad förstörd", sa Anders Wiman till Sporten då.

Tack vare stödet från Riksidrottsförbundet på 1,3 miljoner för det tredje kvartalet (tio procent av dessa pengar betalas ut senare) i november, sparande och extrainsatta pengar från sponsorer har klubben klarat sig i ett par månader till.

Men nu ser det riktigt kämpigt ut igen.

– Det jobbigaste är att stödpengarna från RF skjuts upp hela tiden. Det senaste jag hörde var att det kan dröja till maj innan vi får dem och då är vårt budgetår slut och bokslutet ska lämnas in i slutet av samma månad. Ishockeyförbundet och Hockeyallsvenskan jobbar för att snabba på processen och jag hoppas att de lyckas. Vi måste ha in pengar för att lösa likviditeten, säger Anders Wiman som har räknat med att få in pengarna senast i mitten av mars.

– Ja, det måste vi för att klara av de sista löneutbetalningarna. Vi kanske kan få skjuta på några fakturor från vissa leverantörer, men skatter och löner är prio 1 att betala. Vi vill inte lägga oss i skuld.

Hur kommer det sig att ni har värvat spelare när ni har det så knapert med ekonomin?

– Vi måste ha en full trupp annars ökar risken för skador om vi går för hårt på färre spelare. Dessutom går prestationen ner. De flesta spelarna har vi faktiskt gått plus/minus noll på. Då vi har haft skadade spelare har de fått sjukersättning istället för lön från oss och då har vi ersatt dessa. Andra har vi lånat in och ibland även lånat ut. En spelare som Emil Wahlberg var egentligen gratis förutom transport till och från Oskarshamn. Marcus Davidsson spelade nästan gratis, för en sommarjobbslön, och samma sak med Axel Jonsson Fjällby och Jonathan Davidsson, förutom försäkringarna. Dessutom är både tränare och spelare korttidspermitterade på 20 procent, vilket innebär att samtliga har gått ner fyra procent i lön. Det har alla gått med på och det är verkligen sjyst av dem.

Den 24 februari arrangerar VIK en virtuell så kallad enkronasmatch när BIK Karlskoga kommer på besök. Det innebär att privatpersoner eller företag skänker frivillig summa per åskådare, och då är det en fullsatt arena på 2 500 personer som gäller.

– Skänker man tio öre per person blir det 250 kronor in, skänker man en krona blir det 2 500 kronor och så vidare. VIK-kronan är viktig för oss och något som vi har räknat in i budgeten. Vi hoppas givetvis på att få in mer än vad vi räknat med därifrån.

Går VIK till slutspel innebär det fler kostnader i exempelvis bortaresor. Däremot innehåller flera sponsoravtal slutspelsbonusar där mer pengar skulle komma in på det sättet.

– Vi har en ständig dialog med våra partners och de vet om att vi behöver ett tillskott från dem. Det är ingen kris just nu, men om pengarna inte kommer in i mars eller april, då blir det kris. Vi jobbar givetvis på olika spår hela tiden. Även om licenskravet på en massa miljoner i eget kapital har tagits bort till nästa säsong så tror jag att det är bra om kapitalet åtminstone är positivt. Jag kan säga så här; vi har bra koll på ekonomin även om den inte är bra, avslutar VIK-ordföranden Anders Wiman.

VIK:s kvarstående matcher

19 februari: VIK–Kristianstad

21 februari: Timrå–VIK

24 februari: VIK–BIK Karlskoga (enkronasmatch)

27 februari: Kristianstad–VIK

2 mars: VIK–Timrå

5 mars: Vita Hästen–VIK

6 mars: VIK–Vita Hästen

10 mars: Almtuna–VIK

12 mars: VIK–Timrå

14 mars: Tingsryd–VIK

Karta: Plivit Arena
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!