Emil minns "hyssen" i Vimmerby med värme – nu leder han SSK

Då firad skyttekung i Vimmerby Hockey. Nu sportchef för klassiska klubben Södertälje SK. Snacka om att Emil Georgsson har en spännande säsong att se fram emot. "VH har alltid en plats i mitt hjärta och jag tror att de kan överraska många", säger han.

Södertäljes sportchef Emil Georgsson.

Södertäljes sportchef Emil Georgsson.

Foto: Sara Damne

Ishockey2024-09-17 19:30

Utan Emil Georgsson, inget Vimmerby i Hockeyallsvenskan. Det är kanske att dra det ett steg för långt. Men faktum är att den ettrige forwarden hade ett stort finger med i spelet när VH avancerade från division 2 till ettan säsongen 2010/2011. 

Under kvalet svarade han för hela nio mål och elva assist på 10 matcher.  

– Det är många år sedan nu, men jag har många fina minnen från mina två säsonger i VH. Jag värvades tillsammans med bland andra Robin Ekström och Joacim Hedblad och vi hade ett härligt samspel. Det laget innehöll många starka spelare och visst var det viktigt för klubben att ta steget upp i det läget, säger Georgsson som återvände till Västervik IK 2012/2013 och sedan var med om att spela upp VIK till Hockeyallsvenskan.

undefined
Emil Georgsson hade två starka säsonger i Vimmerby och var med och spelade upp klubben i ettan.

2018 spelade han sin sista match och klev istället över till rollen som sportchef i VIK. Nu är han redo för sin tredje säsong i SSK och i en klubb med sju SM-guld på meritlistan finns stor förväntningar att leva upp till.

Hur är känslan inför säsongen?

– Ganska god ändå. Jag har byggt den här truppen under två säsonger och vi har tagit steg framåt hela tiden. Jag hoppas att vi ska vara med och kriga i toppen, men det är en väldigt tuff serie där det inte finns några lätta matcher. Vi vill vara med topp sex först och främst och försöka vara med och störa de stora. Lag som Djurgården och Björklöven ser ändå lite vassare ut.

SSK kom tvåa i grundserien ifjol, men presterade inte alls i slutspelet.

– Nej, det var klart att det var en besvikelse att åka ut mot Karlskoga som kom sjua i serien redan i kvarten. Vi måste lära oss att vara bäst när det gäller och få till helheten.

Under de två senaste säsongerna har Georgsson mött Västervik och det har varit speciellt för honom inte minst med tanke på att han fortfarande bor i Västervik. Nu får han istället återstifta bekantskapen med Vimmerby Hockey och dessutom IK Oskarshamn på nära håll.

Är du överraskad att få stöta på Vimmerby i Hockeyallsvenskan?

– Nej, egentligen inte. Om man jämför med Västervik så är det inte oväntat för mig att Vimmerby lyckats. Laget har ett stort stöd i staden och många människor i föreningen som brinner för det. Sedan betyder det mycket att de fått ihop en trupp med så många egna produkter, säger Georgsson som följde lagets resa i kvalserien under våren med stor spänning.

– Det var jäkligt kul att se dem lyckas. Sedan är det många som räknar med att de ska åka ur direkt, men jag kan mycket väl se att de klarar nytt kontrakt. 

Vimmerby och Södertälje har faktiskt stött på varandra tidigare i seriesammanhang. Säsongen 2015/2016 spelade lagen i Allettan Södra. SSK vann då båda mötena med 6–4 borta och 3–2 hemma. Den säsongen slutade sedan med att Södertäljelaget tog sig tillbaka till Hockeyallsvenskan.

I höst möts lagen i den fjärde omgången då SSK kommer på besök till VBO Arena.

– Jag vet att folk har klankat ner på Västerviks hall genom åren så det ska bli intressant att se hur de reagerar på Vimmerbys som är ännu mer klassisk islada. Jag ska se till att mina spelare vet vad som väntar i alla fall. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!