”En perfekt bortamatch”

Fjärde raka trepoängaren. Tvåa i HockeyAllsvenskan. Plus nio i målskillnad Västerviks 4-0 borta mot Björklöven i går var helt rättvist. – Ja du, inför säsongen hade jag gärna tagit 12 av 15 poäng efter fem omgångar, skrattar assisterande tränaren Ragnar Karlsson.

Jonas Fransson storspelade i målet när Västerviks IK tog fjärde raka segern i Hockeyallsvenskan genom att besegra Björklöven på bortais med 4-0. Foto: Viktor Allvin

Ishockey2016-09-29 05:53

Västervik fortsätter att leverera örfilar till landets samlade skara av allsvenska förståsigpåare.

4-0 borta mot Björklöven i går var lika välförtjänt som kassaskåpssäkert.

Redan efter drygt fyra minuters spel tog Björklövens tränare Tommy Jonsson timeout. Då ledde Västervik med 2-0 och hade dessutom haft bud på mer.

Sägas ska att Björklöven stundtals var genant dåligt – framför allt i spelet i egen zon, vilket gav VIK en handfull chanser fria med målvakten eller två mot en.

– Jag tror att det är ganska typiskt för ett lag i motgång. Det blir lätt så, säger ”Ragge”.

Vinnarvåg

Tvärtom då för VIK, som seglar på en fantastisk vinnarvåg, som inleddes redan förra säsongen.

– Ja, vi fortsätter där vi var då. Vi har byggt upp en vinnarkänsla. Vi tror på det vi gör, vilket just nu verkar skilja sig en del från hur Löven har det (sist i serien).

De två första VIK-målen var frukten av norskt klapp-klapp-samarbete. Fröshaug till Karterud båda gångerna – och vackert värre var det.

3-0 till gästerna hade kunnat komma betydligt tidigare än vad det gjorde, men när förre Vimmerby Hockey-backen Niklas Pavel satte utvisad i andra perioden (hans tredje utvisning för kvällen) stänkte nygamle VIK-spelaren Victor Öhman in pucken.

Spelade av matchen

I den tredje perioden hade hemmalaget inledningsvis bra tryck mot Västervik. Men 7-1 i skott och 2-0 i jättechanser för Björklöven (stolpskott och öppet mål) efter nio minuter gav inget, utan istället löste VIK pressen och spelade sedan av matchen ganska behagligt.

4-0 gjorde Joacim Hedblad, elegant friställd av Emil Wahlbergs supermacka, med fem minuter kvar av matchen.

– Vi fick en tidig ledning och följde exakt den plan vi snackade om innan. Jag skulle väl summera det som en perfekt bortamatch, säger Ragnar Karlsson.

Bäst i Västervik var målvakten Jonas Fransson. Kedjan med Karterud, Fröshaug och Öhman imponerade också, liksom backarna Emil Wahlberg och Andreas Frisk.

På lördag väntar Västerås hemma och vem vet, kanske serietvåan då kommer ses som favorit för första gången den här säsongen?

Resultat

Björklöven-Västervik 0-4 (0-2, 0-1, 0-1)

Första perioden: 0—1 (3.33) Jörgen Karterud (Mats Josten Fröshaug, Kevin Stenlund), 0—2 (4.34) Jörgen Karterud (Mats Josten Fröshaug).

Andra perioden: 0—3 (15.00) Victor Öhman (Fredric Andersson).

Tredje perioden: 0—4 (14.43) Joacim Hedblad (Emil Wahlberg).

Skott: 29—20 (7—7, 9—9, 13—4).

Utv, Björklöven: 7x2. Västervik: 4x2.

Domare: Christoffer Holm, Sundsvall.

Publik: 3 072.