En seger från OS: "Vi ska göra allt"

Två raka segrar och i går en spektakulär 15–0-kross över Sydkorea. Nu är Frankrike sista hindret på vägen till Peking för "nya" Damkronorna.
–Det skulle betyda jättemycket att ta oss till OS. Det ska vi göra allt för, säger backen Anna Kjellbin.

Anna Kjellbin, i mitten med ett A på bröstet, tillsammans med målvakten Sara Grahn efter krossen över Sydkorea.

Anna Kjellbin, i mitten med ett A på bröstet, tillsammans med målvakten Sara Grahn efter krossen över Sydkorea.

Foto: Pär Bäckström/TT

Ishockey2021-11-14 07:00

Efter några mörka år med degradering från A-VM, spelarstrejk och en pandemi med två inställda B-VM ovanpå det är Damkronorna på väg upp i ljuset igen.

Men det krävs en seger i den avgörande OS-kvalmatchen över Frankrike i Luleå på söndagskvällen för att nå strålkastarljuset som ett OS innebär.

Det är ett svenskt damlandslag som under nye förbundskaptenen Ulf Lundberg fokuserat på ett offensivare spel och spelglädjen har bitvis varit påtaglig.

– I några år pratade vi väldigt mycket om defensiven och vad motståndarna ville göra mot oss, nu har vi ändrat strategi med nya tränare och vill spela en offensiv ishockey. Att vara väldigt starka på pucken och låta motståndarna jaga oss. Jag tror det är den strategi som krävs om man ska vinna ishockeymatcher, säger den 27-åriga Mölndalsprodukten som bytte HV71 mot Luleå i somras.

Hoppas på OS-debut

Kjellbin har spelat två VM-turneringar och är en av 14 spelare i kvaltruppen som har chansen att få spela sitt första OS.

– Det skulle betyda jättemycket. Det är jättemånga som i många år har tränat för ett OS, det är dit vi vill så matchen mot Frankrike blir superviktig, säger hon.

Frankrike åkte, precis som Sverige, ur A-VM i Finland 2019. Nationerna har redan spelat mot varandra fyra gånger sedan i augusti och svenskorna har vunnit tre av fyra möten.

Storseger förra veckan

Senast för en vecka sedan blev det hela 8–0 i OS-kvalgenrepet.

– Vi har mött dem några gånger den här säsongen redan och vet att de åker mycket skridsko och har några bra spelare. De vill hålla oss på utsidan och vara täta i mitten, vi vill få puckar på mål, vara bra i returspelet och ha snabba spelvändningar, säger Kjellbin.

Fakta: Damkronornas turbulenta år

Februari 2018: Damkronorna gör sitt sämsta OS-resultat genom tiderna och blir näst sist, sjua, i sydkoreanska Pyeongchang. Omstridde förbundskaptenen Leif Boork slutar efteråt.

Juni 2018: Sveriges olympiska kommitté, SOK, drar in sitt stöd till damlandslaget som en följd av det dåliga resultatet i OS.

April 2019: Damkronorna gör ett historiskt fiasko och åker ur A-gruppen i VM som första svenska ishockeylandslag genom tiderna. Förbundskaptenen Ylva Martinsen får fortsätta kontraktstiden ut, men ersätts våren 2020 av Ulf Lundberg, nuvarande förbundskapten.

Augusti 2019: Samtliga damspelare går ut i landslagsstrejk i protest mot dåliga villkor och allmänt ointresse från Svenska ishockeyförbundets ledning.

Oktober 2019: Strejken blåses av sedan spelarfacket Sico förhandlat fram ett nytt avtal som innebär bland annat att spelarna kompenseras för förlorad arbetsinkomst under landslagssamlingarna, får ett försäkringsskydd samt medaljbonus vid mästerskap.

Mars 2020: B-VM i Frankrike ställs in på grund av coronapandemin.

April 2020: Svenska ishockeyförbundets generalsekreterare Tommy Boustedt avgår, bland annat till följd av bråket mellan förbundet och damlandslaget.

November 2020: Damernas B-VM i Frankrike, som ska avgöras i april 2021, ställs in för andra året i rad på grund av coronapandemin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!