Engsund avgjorde kompiskampen

Filiph Engsund gick från olycksfågel till matchvinnare och avgjorde kompiskampen mot Manuel Ågrens Djurgården. De två barndomsvännerna såg fram emot en middag tillsammans efter Oskarshamns 4–3-seger. Och Engsund att få servera en och annan gliring. –Hehe, det kan det bli. Det hör till, sade Oskarshamnscentern.

Oskarshamns matchvinnare borta mot Djurgården: Filiph Engsund.

Ishockey2020-10-10 17:50

Bottentippade Oskarshamn bröt en två matcher lång förlustsvit och tog tack vare 4–3-segern sin tredje seger på de första sex matcherna i SHL.

Men det såg ut som om ett bra läge skulle gå förlorat.

Laget tappade 3–1 till 3–3 i den tredje perioden. Bland annat sedan Filiph Engsund orsakat en straff i upptakten på tredje perioden vilket blev början på Djurgårdens upphämtning. Djurgårdens lagkapten Jacob Josefson reducerade och sedan kvitterade Dick Axelsson i sin comeback efter avstängning.

Men så fick Filiph Engsund chansen att bli matchvinnare – och tog den.

Engsund bröt en slarvig passning från hemmaforwarden Sebastian Strandberg – tog ned pucken på volley – och lurade sedan bort hemmamålvakten Niklas Svedberg med några höftvickningar.

"Flyt som fasen"

Segermålet kom efter 12.57 i tredje perioden.

– Det är flyt som fasen. Jag får friläge och försöker göra det bästa av det, vickar lite på höfterna, det gick min väg. Först att jag får ned pucken och sedan att jag får friläge. Det händer inte ofta, sade han och fortsatte:

– Det är fantastiskt skönt att kunna knipa segern när vi tappar ett 3–1-överläge. Då tänkte jag att "nu skiter det sig".

Engsunds mål var hans andra för säsongen. Även där är han vassare än barndomsvännen Manuel Ågren, Djurgårdsforwarden från Oskarshamn, som står på ett mål. Men den vindsnabbe Ågren var nära att också bli målskytt då han åkte ifrån Oskarshamnsförsvaret i första perioden, men inte kunde överlista målvakten Joe Cannata.

– Vi spelade hockey tillsammans i ungdomsåren och har umgåtts utanför hockeyn väldigt mycket. Så vi är tajta. Vi ska hänga i kväll och käka middag. Det var länge sedan vi fick hänga, sade Engsund.

Bittert slut

För Djurgården var slutet bittert. Laget blandar och ger. Vinsten över serieledande Luleå i torsdags följdes upp med en förlust mot en avstigningskandidat. Laget kom av sig efter Michael Hagas matchstraff efter en huvudtackling på Adam Janosik. Även om Oskarshamn inte kunde utnyttja sitt långa powerplay.

– Vi börjar bra, men sedan blir det ett hafsigt Djurgården. Jag är missnöjd, vi tar ett par beslut som sänker oss, sade Djurgårdstränaren Robert Ohlsson.

Nolan Zajac, Brian Cooper och Markus Modigs gjorde Oskarshamns övriga mål. Modigs efter ett fantastiskt förarbete från Joakim Thelin som lurade bort två Djurgårdsbackar och lade en öppnande backhandspassning bakom ryggen.