Engsund räddade sitt lag i två perioder: ”Uddlöst och tamt från vår sida”

För fjärde gången av fyra möjliga den här säsongen slutade Pantern-Västervik med uddamålsseger åt ena hållet. I går var det laget från Malmö som drog det längsta strået i förlängning, men det kunde ha varit avgjort långt tidigare. – Uddlöst och tamt. Det är ”Ludde” i målet som håller oss kvar i matchen i två perioden, säger assisterande tränaren Ragnar Karlsson.

"Det är ”Ludde” i målet som håller oss kvar i matchen i två perioder", säger tränaren Ragnar Karlsson

Ishockey2017-02-21 09:51

Segt som sirap, med lågt tempo, korta anfall och alldeles för långt lag. I 48 minuter var Västerviks IK knappt med i matchen mot Pantern.

Redan från start var det hemmalaget som var bäst och efter 15 minuter kom så 1-0. VIK misslyckades med att få ut pucken ur egen zon, vilket Pantern utnyttjade. Kim Rosdahl grävde fram pucken bakom VIK-målet, fick upp den till Johan Ivarsson som nöp till direkk från distans (hans första mål för säsongen).

Rättvist? Ja, inte mycket att säga om. För även om det då bara var Panterns tredje skott på mål, var det ändå de som dikterade villkoren på isen.

Efter 18:23 fick VIK chans att spela i numerärt överläge. Då – om inte förr – gjorde avsaknaden av sjuke Conny Strömberg sig påmind. Det var hafsigt, krångligt och tempofattigt – och de få lägen som VIK skapade hade en av seriens bästa målvakter, Tex Williamsson, inga problem att avstyra.

Desto närmare 2-0 när Pantern, som är målfarligast av alla allsvenskans lag i boxplay, bjöds på ett friläge.

Den andra perioden blev mållös – och det ska Västervikarna vara ytterst tacksamma för. För Pantern var det klart bättre laget och VIK-keeper Engsund räddade sitt lag vid flera tillfällen.
– Det är han som räddar oss. Vi tar oss inte ut med pucken ur egen zo och Pantern får snurra friskt, sammanfattar Ragnar Karlsson.

För långa stunder naglade sig det tunga, storväxta och mycket puckskickliga hemmalaget fast i offensivt territorium. Man la ner puckar djupt i Västerviks zon och var både aggressiva och höga i sin press.
– Det är tufft för våra backar att spela försvarsspel när det blir så långa byten, säger VIK-tränaren.

Mitt i perioden kom Västerviks dittills bästa målchans. Joachim Hedblad plockade ner en puck på tennis, slet sig fri och var nära att kvittera.

Så mycket mer än så blev det inte offensivt från VIK:s sida. Skottsiffrorna 17-7 beskriver ganska väl hur det såg ut.

I inledning av den tredje perioden såg det ut som att VIK-backen Andreas Frisk tyckte att det var dags att väcka sitt lag. Utanför spel tog han chansen att bjuda på en tvättäkta fajt med Panterns Österrikare Lukas Haudum, sedan lagkompisen Pierre Gustavsson åkt på en tuff smäll.

Fem minuter senare, från precis ingenstans, satte Västervik 1-1 då rejäle Victor Lindman la in en puck från blå, trafik framför mål och Pierre Gustavsson styrde in den. Dock ringde domaren för att kolla upp om klubban hade avrit dör högt uppe, men efter ett par minuters diskussion med måldomaren dömdes mål.

Efter det fick Västervik energi och jämnade ut spelet.
– Det var första gången i matchen vi hade lite övertag, men det dog när vi åkte på en utvisning, tyckte Ragnar Karlsson.
efter att VIK hade rett ut det numerära underläget hände ingenting, utan matchen skulle komma att avgöras i overtime. Och där dröjde det bara 41 sekunder innan Pantern hade fixat extrapoängen. Duktige Ludvig Engsund tvingades till en omöjlig sidledsförflyttning då Axel Wemmenborn fick öppet mål efter en fin framspelning.

Tung poängförlust för Västervik så klart, som hade behövt den där extrapoängen för att på allvar haka på i jakten om andraplatsen. För samtidigt som fyran Västervik ”bara” fick med sig en pinne fixade tvåan Karlskoga tre poäng i och med 5-2-segern borta mot Björklöven.
– Samtidigt får vi vara nöjda med en pinne – inte minst med tanke på hur matchen såg ut, säger Ragnar Karlsson.

– Om inte ”Ludde” hade räddat oss hade det varit avgjort långt tidigare.