Ett steg från kvalserien – igen: "Det är inte så lätt"

Todd Winder sköt sitt Vimmerby Hockey till kvartsfinal när han sänkte Mörrum med alla fyra mål i hemmasegern (4–3). Nu är VH ett steg ifrån kvalserien – för tredje året i rad. "Det är inte så lätt att ta sig dit...", säger tränaren Phil Horsky.

Glädjescener när Vimmerby Hockey vann sin andra raka match mot Mörrum och avancerade till kvartsfinal.

Glädjescener när Vimmerby Hockey vann sin andra raka match mot Mörrum och avancerade till kvartsfinal.

Foto: Haris Dreco

Ishockey2021-04-02 19:39

Det svängde rejält i åttondels-returen mellan Vimmerby och Mörrum på fredagen. 

Mörrum tog ledningen, tappade den till VH, för att sedan ta tillbaka den i slutfasen av matchen. Men då dök Todd Winder upp och kvitterade för VH med mindre än fem minuter kvar. Och visst blev det också han som avgjorde hela matchen och åttondelsfinalen i förlängningen med sitt fjärde (!) mål för dagen.

Efteråt berömde tränaren Phil Horsky sin forward, som gjorde lagets alla fem mål över de två matcherna mot Mörrum. Vi ska också komma ihåg att Winder varit bänkad till och från under säsongen.

– Jag har bänkat honom och haft honom inne på mitt kontor flera gånger. En jätteskicklig spelare offensivt som var tvungen att lära sig att spela över 60 meter. Där har han tagit jättekliv och lärt sig göra det bra, så det är inget snack. Han är otroligt bra framför kassen och kul för honom att han fick den här utdelningen, säger Phil Horsky. 

Matchen då? Ja, det fanns knappt tid att pusta ut. Mörrum kom ut stenhårt och tog en välförtjänt ledning i den första perioden, när Jesper Hultberg gjorde 0–1 i powerplay. Men VH åt sig in i matchen och kvitterade i den 36:e minuten genom Todd Winder. 

Han gav också laget ledningen i den tredje perioden, bara för att se Khalid Ibrahim och Jesper Hultberg vända på steken för Blekingelaget med 2–2 respektive 2–3 på kort tid. Var det kört då? Nej, inte om Todd Winder skulle få som han ville.

Det fick han. Först genom 3–3 i den 56:e minuten och sedan med segermålet i förlängingens andra minut. 

2–0 i matcher och Phil Horsky kunde hämta ut en biljett till kvartsfinalen. 

– Det var en jämn serie, men vi lyckades vinna trots att vi började båda matcherna lite svagt, tycker jag. Laget vi har är så pass starkt och vi visar karaktär när vi lyckas komma tillbaka. Det är det som imponerar på mig mest med den här gruppen, sammanfattar tränaren, som dock inte var helt tillfredsställd med det spelmässiga:

– Vi kan spela bättre och kommer att behöva spela bättre nästa omgång. 

Där vet vi i nuläget inte vilket lag som väntar. Valproceduren sker på söndag och kvartsfinalerna inleds på tisdag. De fyra lag som vinner sina kvartsfinaler går till kvalserien till Allsvenskan. Faktum är att VH på de tre senaste säsongerna varit ett steg från kvalserien varje gång.

– Allt kan hända i ett slutspel, men oavsett vad så är det bara starkt att ta sig dit igen. Det är inte så lätt och det är inte bara att ta sig dit för att vi är Vimmerby Hockey. Det är starkt, menar Horsky. 

Till tisdagens match hoppas han också kunna räkna med Pelle Ström, Philip Rondahl, Josh Brittain och Gustav Bågenvik. De två förstnämnda var skadade, medan Brittain och Bågenvik var sjuka. 

– Jag tror att alla är tillbaka då. Josh och Gustav hade förkylningssymptom och vi följde covid-protkollet. Men de båda har testat negativt och är förhoppningsvis redo för tisdag. 

VH–Mörrum 4–3

Första perioden: 0–1 (12:11) Jesper Hultberg (Khalid Ibrahim).

Andra perioden: 1–1 (35:35) Todd Winder (Ludvig Vännström, Johan Schreiber).

Tredje perioden: 2–1 (46:44) Todd Winder (Johan Schreiber), 2–2 (51:10) Khalid Ibrahim (Jesper Hultberg), 2–3 (52:32) Jesper Hultberg, 3–3 (55:44) Todd Winder (Sebastian Vidmar).

Förlängning: 4–3 (61:21) Todd Winder (Ludvig Vännström, Sebastian Vidmar).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!