Ett topplag i skuggan av Leksand

Dalarna är ett starkt hockeydistrikt. Här finns toppklubbar som både Leksand och Mora. På senare år har även Borlänge kommit starkt. Förra säsongen vann de Allettan Norra – och i höst imponerade laget stort och vann grundserien i Västra HockeyEtttan. – Vi ser fram mot att spela i Allettan igen, men det kommer bli tufft mot lagen i den södra serien, säger tränaren Jeff Jakobs.

SYLVASSA. Vimmerby Hockey får verkligen se upp med Marcus Andersson (längst till höger) och hans kedjekamrater, tvillingarna Lars och Nils Eriksson, i Borlänge. De har öst in poäng i grundserien och lär göra det även i allettan. Foto: Magnus Strömsten

SYLVASSA. Vimmerby Hockey får verkligen se upp med Marcus Andersson (längst till höger) och hans kedjekamrater, tvillingarna Lars och Nils Eriksson, i Borlänge. De har öst in poäng i grundserien och lär göra det även i allettan. Foto: Magnus Strömsten

Foto:

Ishockey2016-12-23 15:30

Efter att ha tidigare ha varit assisterande i Dala-laget tog han i år över huvudansvaret – blott 27 år gammal.

– Det är kanske ovanligt att vara så pass ung. Jag är nog den yngsta tränaren i division ett, säger Jakobs inför den sista träningen inför en kort julvila.

Han kan blicka tillbaka på en  stark höst, där Borlänge gått som tåget.

Ett starkt kollektiv

De vann serien i överlägsen stil, nio poäng före Mariestad och hade bara två plumpar i protokollet under hela grundserien.

Är du överraskad att det gick så pass bra?

– Nja, det tycker jag inte. Vi är ett starkt lag, men jag hade nog inte trott att vi skulle ta så många poäng, säger Jeff Jakobs.

Vad är förklaringen till framgången?

– Det kan låta lite klyschigt, men det är laget som är grunden. Vi har flera producerande femmor. Visst har vi en kedja som gör mycket poäng framåt med Marcus Andersson och tvillingarna Lars och Nils Eriksson, men när de har en dålig dag är det andra som kliver fram.

”Riktigt bra lag”

Borlänge har gjort massor av mål, över hundra – och bara släppt in 43.

– Vi är stabila och solida. Bra både offensivt och defensivt kan jag tycka.

Med tanke på att Borlänge förra säsongen vann den Norra Allettan, var det ingen större skräll att det skulle gå bra för dem i höst. Mycket talar för att de blir att räkna med även i den Södra Allettan, som för Borlänges del inleds med match mot Nybro.

Har du bra koll på lagen från den södra serien?

– Ja, det tycker jag. Jag har sett en del matcher på video. Det kommer bli tufft motstånd. Lagen från den södra serien är riktigt bra, säger Jeff Jakobs och lyfter föga förvånande fram Troja och Kristianstad som huvudfavoriter.

– Tydligen har de båda föreningarna en uttalad målsättning om att nå Allsvenskan.

När Borlänge möter Vimmerby kommer Jeff Jakobs att stöta på en gammal bekant: målvakten Viktor Kokman.

– En duktig målvakt som kan stå på huvudet och verkligen spika igen.

Hur är hockeyintresset i stan?

– Vi har alltid levt i skuggan av Leksand, men intresset för Borlänge blir allt större. Vi har successivt ökat publikmässigt och vi hade i höst ett snitt på över 500 åskådare.

Det lär bli större om Dala-laget fortsätter att prestera på samma höga nivå i Allettan, som de gjorde i grundserien.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!