Everberg om Kanada: "Det är perfekt"

Allt talar för att Tre Kronor ställs mot Kanada i kvartsfinal på onsdag. En motståndare som tilltalar forwarden Dennis Everberg. Han har dessutom lånat ihop utrustning från en av motståndarna – Röglekompisen Adam Tambellini. –Mina plösar är från honom, berättar Everberg med ett skratt.

Dennis Everberg.

Dennis Everberg.

Foto: Christine Olsson/TT

Ishockey2022-02-14 17:06

När Sverige och Finland kryssade vid full tid i söndags – Finland vann efter förlängning – innebar det att Kanada inte längre kunde bli bästa tvåa och gå direkt till kvartsfinal.

Fjolårets VM-segrare måste nu spela åttondelsfinal på tisdag, kvällen före kvartsfinalen, men mot turneringens sämsta lag, Kina.

De möttes i gruppspelsavslutningen och Kanada vann med klara 5–0.

Skrällar kan ju givetvis inträffa – men ingen tror något annat än att det blir Kanada som Sverige ställs mot på onsdag.

– Det är perfekt, säger Dennis Everberg.

"Låter bra"

TT: Varför?

– Därför att det är Kanada och det låter bra. Jag tar hellre dem än Schweiz eller Tjeckien, säger han om de alternativ som varit om Sverige inte hade tappat Finlandsmatchen efter 3–0-ledning.

Det innebär också ett möte med kedjekamraten från Rögle, Adam Tambellini som gjorde ett av målen i senaste matchen.

– Det ska bli roligt, jag har fått låna lite utrustning av honom, säger Everberg och berättar att han lånat plösarna till skridskorna av kanadensaren.

Dennis Everberg är en av fyra spelare i OS-laget som var med och vann VM-finalen över Kanada i Köln 2017. De tre andra är Philip Holm, Joakim Nordström och Marcus Krüger.

– Ja, men det var ett helt annat lag då. Det är irrelevant. Det är ny match. Sedan vilka som tippas vara bäst, det är sak samma, säger han apropå de som ser Kanada som en mardrömsmotståndare.

"Små grejer"

Tre Kronor hade frivillig träning på måndagen och bara ett fåtal spelare var på is. Laget har också gått igenom vad som hände när Finland vände.

– Vi har analyserat lite och gått vidare. Vi gör en väldigt bra match och sedan är det små grejer som gör att vi släpper in mål efter två onödiga utvisningar, säger han.

Rögles starke forward, 193 centimeter lång och 95 kilo tung, kom till Peking senare än de andra och börjar känna sig inne i turneringen. Everberg hade nyligen covid-19 och lagledningen ville inte riskera att han skulle ha rester av viruset i kroppen och därför testa positivt. Kina har ju lägre gränsvärden än hemma.

Efter att ha matchats försiktigt i de två första matcherna hade han nästan 20 minuters speltid mot Finland.

– I går kändes det bra, det har varit lite med att komma in i det. Det blir lite annorlunda med den lilla rinken, säger han.

Fakta: Så avgörs slutspelet

Åttondelsfinaler (ranking efter grundserien inom parentes):

Tisdag, kl 14.10 sv tid: Kanada (5)–Kina (12), kl 05.10: Danmark (6)–Lettland (11), kl 09.40: Tjeckien (7)–Schweiz (10), kl 05.10: Slovakien (8)–Tyskland (9).

Kvartsfinaler (onsdag): kl 05.10: USA (1)–Slovakien/Tyskland, kl 09.40: Finland (2)–Tjeckien/Schweiz, kl 07.00: Ryska laget (3)–Danmark/Lettland, kl 14.30: Sverige (4)–Kanada/Kina.

Semifinaler (fredag): Bäst rankade kvarvarande laget möter fjärde högst rankade lag, näst bäst rankade lag ställs mot det tredjerankade (05.10 och 14.10).

Bronsmatch (lördag): Kl 14.10.

Final (söndag): Kl 05.10.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!