Experten: "Med lite tur Àr det möjligt"

Tre Kronor hyllas efter segern över guldutmanaren Tjeckien i ishockey-VM. Ett styrkebesked som visar pĂ„ svensk guldpotential? –Kanske mer medaljpotential, men med rĂ€tt lottning och lite tur sĂ„ Ă€r det faktiskt möjligt, sĂ€ger förre guldhjĂ€lten HĂ„kan Södergren, expertkommentator i Viaplay/TV6.

Pekar uppÄt. Förre landslagsprofilen och expertkommentatorn HÄkan Södergren Àr positivt överraskad av Tre Kronor.

Pekar uppÄt. Förre landslagsprofilen och expertkommentatorn HÄkan Södergren Àr positivt överraskad av Tre Kronor.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Ishockey2022-05-16 14:26

Rutinerade Södergren, 62, som jobbat som expertkommentator Ă„t Nent (före detta Viasat) i 32 Ă„rs tid, Ă€r precis som mĂ„nga andra imponerad över Sveriges insats i 5–3-segern över Tjeckien i söndags kvĂ€ll.

VM Ă€r Ă€nnu i sin linda, bara tvĂ„ matcher spelade, och Södergren – en av hjĂ€ltarna nĂ€r Sverige 1987 tog sitt första VM-guld pĂ„ 25 Ă„r – höjer nu det svenska ishockeylandslaget ett snĂ€pp.

Men inte sĂ„ högt som till ett potentiellt guldlag – Ă€nnu. Det sĂ€ger han över en kaffe med TT pĂ„ ett hotell i Tammerfors dagen efter Sverigesegern:

– De har definitivt anmĂ€lt sig till striden om medaljer. Kapaciteten i laget visades i gĂ„r, framför allt att du hade bra mĂ„lvaktsspel, backspel och forwardsspel pĂ„ samma gĂ„ng. Oftast har det varit en eller tvĂ„ lagdelar som har funkat. DĂ„ haltar det lite och dĂ„ behöver man ha tur för att vinna, sĂ€ger han och fortsĂ€tter:

– Det hĂ€r var första matchen pĂ„ lĂ€nge jag sĂ„g ett jĂ€kla drag Ă€nda frĂ„n Magnus Hellberg (mĂ„lvakten) och hela vĂ€gen upp. Det var ett bra fall framĂ„t och mĂ„nga spelare lyfte sig rejĂ€lt.

"Det var ovÀntat"

Tre Kronor har inte stÄtt speciellt högt i kurs hos experter och andra med insyn inför VM. I fjol blev det ju fiasko, missat slutspel och en niondeplats som innebar sÀmsta VM-resultatet pÄ 84 Är.

Dessutom har mĂ€ngder av NHL-spelare, framför allt forwards, tackat nej vilket inneburit en slagsida pĂ„ laget. Bra mĂ„lvaktssida, lysande backar – men en forwardssida utan spets.

Nu klev Rasmus Asplund, Buffalo, fram och sköt tvÄ mÄl.

– Det var ovĂ€ntat. Åtta mĂ„l pĂ„ en hel NHL-sĂ€song och sĂ„ kommer han hit och gör tvĂ„ mĂ„l i en och samma match, sĂ€ger Södergren som tycker att Asplund varit bĂ€sta forward hittills.

"Sista hoppet"

Men för att Tre Kronor ska nÄ ytterligare en nivÄ behövs det en etablerad mÄlskytt.

– Vi skulle ha behövt nĂ„gon av Elias Lindholm eller Filip Forsberg, en offensivt skicklig spelare som bryter mönster och kan göra en spelare. DĂ„ faller ofta försvarsorganisationen hos motstĂ„ndarna. Den typen av spelare Ă€r sĂ„ viktiga i avgörande matcher, sĂ€ger Södergren.

Lindholms Calgary gick vidare i Stanley Cup-slutspelet i natt och Forsberg har tackat nej dÄ han Àr kontraktslös och vÀntas skriva ett jÀttekontrakt i sommar.

TT: Finns den spelaren bland dem som fortfarande inte tackat nej?

– (William) Nylander Ă€r ju sista hoppet, det Ă€r den typen av spelare, sĂ€ger han.

Tre Kronor hade en vilodag pĂ„ mĂ„ndagen innan det pĂ„ nytt vĂ€ntar tvĂ„ matcher pĂ„ tvĂ„ dagar – Storbritannien (tisdag) och OS-guldvinnaren och Ă€rkerivalen Finland (onsdag).

Fakta: Tre bÀsta kronorna hittills

HÄkan Södergren plockar ut tre spelare ur Tre Kronor som imponerat hittills:

Magnus Hellberg, mÄlvakt, Detroit.

Honom plockar jag framför allt. Det Àr alltid viktigt att ha en bra mÄlvakt för att fÄ lite trygghet.

Rasmus Asplund, forward, Buffalo.

Han har varit bÀsta forward i tvÄ matcher pÄ raken. Jag sÄg inte honom som en förstakedjespelare, men det fÄr man omvÀrdera. Man visste att han var skridskostark, men han har tidigare mest synts i boxplay och det defensiva tvÄvÀgsspelet.

Carl Klingberg, forward, Zug.

Jag har en förkÀrlek för Klingberg, han Àr internationell. Han gÄr bra i nÀrkampsspelet, han Àr tuff framför mÄlet, lite allmÀnt smÄjÀvlig nÀr det behövs. Inte vÀrldens största talang, men betyder mycket genom alla andra tillgÄngar han har. FramgÄngarna frÄn schweiziska ligan, erfarenheten frÄn VM och OS, han Àr viktigare Àn man ser. Som spelare men ocksÄ vid sidan om.

TT: Backarna dÄ, de som Àr de största stjÀrnorna i laget?

De har egentligen spelat pÄ den nivÄ de ska, den lagdelen Àr ju den vi har varit minst oroliga för. DÀr finns ingen speciell att plocka ut, sÀger Södergren.
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!
LĂ€s mer om