Experten tippar alla matcher – så går det för VH

Ikväll brakar det loss. Då inleds slutspelet i Hockeyettan, med åtta kvartsfinaler. Vimmerby Hockey är ett av lagen som kliver in i hetluften direkt. Sporten har pratat med journalisten och hockeykännaren Thomas Lindblom, som ger sina tankar inför VH:s matchserie men också de sju övriga kvartsfinalerna.

Experten Thomas Lindblom har delat med sig av sina tankar inför slutspelet i Hockeyettan.

Experten Thomas Lindblom har delat med sig av sina tankar inför slutspelet i Hockeyettan.

Foto: Haris Dreco/Privat

Ishockey2023-03-07 12:00

Thomas Lindblom har en bakgrund i Vimmerby Hockey, där han haft olika roller under flera år, i främst sportgruppen och som kommunikatör. Han har tidigare även arbetat på Vimmerby Tidning och är fortsatt verksam som journalist. Förra våren tackade han för sig i VH – men följer fortfarande Hockeyettan och Vimmerby noggrannt. 

Nu har han fått säga sitt inför slutspelet i Hockeyettan, som inleds på tisdag. För Vimmerby Hockeys del väntar en matchserie mot HC Dalen.

Vad tror då Thomas Lindblom?

– Jag tycker att Vimmerby har goda chanser att ta sig vidare här, även om matchserien känns jämn och öppen på förhand. Vimmerby är ett erkänt starkt slutspelslag och kan spela lite på att man är underdog, eftersom man kommer från en lägre rankad serie (vårserien). Vi vet också att VH historiskt sett alltid har trivts i rollen som underdog. Det spontana favoritskapet läggs på Dalen, som tog sig till kvalserien förra säsongen och gjort det bra även i vinter, säger han och fortsätter:

– För VH:s del så passade det bra att man fick spela en vårserie och på så sätt fick växa ihop som lag och sätta sitt spel. Det var trots allt många nya och unga spelare som kom in inför säsongen, tillsammans med en ny ung tränare. Sen ska vi också komma ihåg att VH brukar ha sin bästa tid på säsongen just nu. Förmågan att kunna växla upp efter jul och in i slutspelet sitter i väggarna, och det är alltid en trygghet att ha med sig.

Vad tror du blir viktigt för att VH ska ta sig vidare?

– Målvaktsspelet blir såklart viktigt. Lagen har ganska likvärdiga målvaktsuppsättningar men jag tror att Robin Christoffersson i VH kan kliva fram här. Slutspelsrutinen blir givetvis viktig. Jakob Karlsson bruka växa en nivå till i playoff, och det är viktigt att han, Anton Carlsson, Pelle Ström och några till, tar täten nu. Där har man erfaret kapital att luta sig mot. Sedan måste någon hitta ett stim i målproduktionen. Eddie Levin har levererat, men spelare som Hugo Ollila och Isac Andersson har också den kapaciteten. VH gjorde 17 PP-mål i vårserien, och måste få fortsatt bra betalt i den spelformen.

HC Dalen, som slutade femma i den södra Allettan, inleder med två hemmamatcher i Smedjehov. Därefter väntar minst en, eventuellt två, matcher i Vimmerby ishall. Krävs det en femte och avgörande match så spelas den i Smedjehov.

Thomas Lindblom tror att Vimmerby tar sig vidare, efter 3–1 i matcher.

– Lagen har mötts många gånger tidigare och kan varandra. Dalen hade en tidigare mer utpräglad spets med bröderna Thörnberg (Martin och Jesper), som inte är kvar längre. Nu har de en bredare enhet i sitt lagbygge, vilket jag tror de tjänar på i längden. För Vimmerbys del blir det superviktigt att inte förlora de två första matcherna, för då blir det tufft. Det ligger i luften att det kan bli ganska grinigt i de här matcherna. VH har också med sig att man vunnit ganska många matcher i Norrahammar genom åren, och jag tror de löser det här. Även om det kan bli tajt, och tuffa matcher hela vägen.

undefined
"Jakob Karlsson bruka växa en nivå till i playoff, och det är viktigt att han, Anton Carlsson, Pelle Ström och några till, tar täten nu", säger Thomas Lindblom.

Utöver Dalen–VH, så spelas det ytterligare sju kvartsfinaler.

Här är Thomas Lindbloms tankar och tips kring dem:

Troja/Ljungby–Nyköping 3–0

"Troja ska vara numret större här. Nyköping har en del individuellt bra spelare men Troja är bättre på alla positioner."

Piteå–Kalix 3–1

"Jag tror att Kalix kan vinna någon match, men det ska inte räcka. Jag blev inte imponerad av dem när jag såg dem i Enköping. Piteå har en starkare trupp och har gjort två bra serier. Det är ett lag som man ska hålla ögonen på och som jag tror kan gå ganska långt."

Mariestad–Borlänge 3–0

"Borlänge lever ganska mycket på skickligheten hos ett fåtal spelare. De kommer från en ganska svag vårserie, och är för tunna för att kunna störa Mariestad, som har steppat upp efter sitt tränarbyte. Jag blir förvånad om Mariestad tappar någon match."

Hanviken–Sundsvall 3–2

"Öppet på förhand. Sundsvall har bra spets i spelare som Sebastian Kaijser och Marcus Sirén. Ett litet frågetecken för målvaktsspelet. Hanviken har steppat upp efter att ha tagit in Anders Gozzi i båset. De spelar med hög frekvens och är väldigt jobbiga att möta."

Boden–Borås 2–3

"Någonstans skräller det, och här tror jag att det finns chans för Borås att ta sig vidare. De kan spela lite på inspiration och har en oerhörd rutin längst bak, i målvakten Konstantin Barulin. Det är sällan som målvakter vinner matcher på egen hand nuförtiden, men han kan göra det om han är på rätt humör. De har även fler andra offensivt skickliga spelare som kan bli värdefulla med sin rutin. Boden lever lite farligt här. De har inte riktigt hittat rätt efter att Per Ljusteräng ersatte Roger Forsberg på tränarsidan, men är samtidigt alltid tunga. Det blir också en liten match i båsen mellan två rutinerade tränare, i Ljusteräng och Gunnar Persson."

Strömsbro–Halmstad 1–3

"Här ska Halmstad ta sig vidare, trots att de har en ganska så tunn trupp. Halmstad är ett erfaret slutspelslag som spelade kvalserien förra säsongen. De har även den spelaren som kanske betyder allra mest för sitt lag, i Robin Dahse. Strömsbro har fått några tuffa skador och har inte heller spetsen och erfarenheten som krävs för att ta sig vidare."

Visby/Roma–Karlskrona 3–2

"Jätteovisst. Mycket handlar om vad Karlskrona kommer i för form. De har grundkapacitet för att spela i kvalserien, om de får allt att stämma. Då tar de sig också vidare här. Men Visby är ett av de absolut svåraste lagen att möta i ett slutspel. De kan spela primitivt och lite smutsigt om så krävs. Bara resan till Gotland tar udden av vissa. Visby är tunga och älskar såna här matcher. Jag tror att de vinner."

Fotnot: Samtliga Vimmerbys slutspelsmatcher sänds på www.vimmerbytidning.se.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!