Experterna får vända på tabellen

Räck upp handen, du som trodde att Västerviks IK skulle leda Hockeyallsvenskan efter tio omgångar. – Nää, det blir nog inte många händer där inte, säger succéförvärvet Fredric Andersson, som toppar poängligan i det VIK som i kväll spelar tidig seriefinal borta mot Timrå. Tabellettan VIK, målfarligaste laget med 41 mål, möter tvåan Timrå, det försvarsstarkaste med bara tolv insläppta.

Fredric Andersson värvades till VIK från Linköpings HC inför säsongen. Och visst har det blivit succé – även för honom. Foto: TT

Fredric Andersson värvades till VIK från Linköpings HC inför säsongen. Och visst har det blivit succé – även för honom. Foto: TT

Foto:

Ishockey2016-10-18 08:04

Alla så kallade ”hockeyexperter” som tippade Hockeyallsvenskan inför säsongsstarten får vända på tabellen för att få rätt. Nästan samtliga hade nämligen Västervik i botten på plats 14. Men verkligheten efter tio omgångar är att VIK leder serien. Och inte bara leder, man har spelat en härlig hockey och varit klart bättre än de flesta av motståndarlagen.

– Framgångsreceptet är egentligen ganska enkelt. Vi har fyra formationer som är jäkligt välkomponerade och där samtliga gör allt från att producera poäng till det defensiva grovjobbet, säger Fredric Andersson.

– Sedan har klubben lyckats pricka rätt med nyförvärven också, och fått in många spelare med rutin från spel på högre nivå, säger han.

Vänder underlägen

Den 28–årige centern med Gnesta som moderklubb är själv en av dessa. Med nästan 400 SHL–matcher på CV:t så vet han vad han talar om.

– Alla i laget är ödmjuka och jobbar hårt varje dag, det är en stor del av framgången. Jobbar man hårdare än motståndarna så vinner man många hockeymatcher. Vi får heller ingen panik om vi hamnar i underläge, vi vet att vi kan vända på det.

Västervik har hamnat i underläge i sex av de nio segermatcherna, vilket visar att Fredric Anderssons resonemang stämmer.

Fredric leder VIK:s poängliga, och faktum är att topp–tio i poängligan i Hockeyallsvenskan består av fem VIK–spelare.

Är du förvånad?

– Jag vet inte vad jag ska svara på den frågan. Jag blir glad när laget vinner, men det är så klart kul att få göra lite poäng också.

Mattsson skadad

Om det framförallt är offensiven som varit Västerviks styrka så här långt så är det tvärtom defensiven som tagit Timrå till andraplatsen. Bara 12 insläppta mål är till stor del målvaktens förtjänst. Johan Mattsson leder målvaktsligan och har räddat 97,59 procent av skotten.

Som tur är för Västervik är Mattsson just nu skadad och har missat de två senaste matcherna, mot Björklöven och Vita Hästen.

– Det blir Adam Ohre som får kliva in även mot Västervik, bekräftar Timrå–tränaren Roger Forsberg.

– Vi har startat serien bra och framförallt varit starka i egen zon. Jag hoppas och tror på en härlig drabbning nu när vi möter Allsvenskans målfarligaste gäng. Det ska också bli kul med en match mot ett lag som vi aldrig någonsin tidigare har mött.

Lite överraskande

– Vi vet att Västervik är bra, men visst är det lite överraskande att de leder serien som nykomlingar, avslutar Roger Forsberg.

Västervik kommer till spel med exakt samma lag som senast, med den skillnaden att Jörgen Karterud återvänder från sitt lån i Linköpings HC och rakt av ersätter fotskadade Conny Strömberg i andralinan.

Timrås tränare Roger Forsberg är överraskad över att nykomlingen Västervik ligger i topp. Foto: TT
Timrås tränare Roger Forsberg är överraskad över att nykomlingen Västervik ligger i topp. Foto: TT
Poängligan HockeyAllsvenskan
1)   Patrik Karlkvist Modo    12 poäng (7+5)
2)   Fredric Andersson Västervik    11 poäng (4+7)
3)   Olle Liss Västervik    10 poäng (5+5)
4)   Victor ”26” Öhman Västervik    10 poäng (4+6)
5)   Conny Strömberg Västervik    10 poäng (2+8)
6)   Kevin Goumas Mora    10 poäng (2+8)
7)   Johan Eriksson Tingsryd      9 poäng (6+3)
8)   Carl Persson Karlskoga     9 poäng (5+4)
9)   Pierre Engvall Mora      9 poäng (5+4)
10) Mats Fröshaug Västervik      9 poäng (4+5)
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!