Färjestad har matchboll: "På en bra plats"

Övertag med 3-1 i matcher, stort plus i det fysiska spelet och på rätt ställe mentalt. –Det blir inte så mycket bättre, säger Färjestads lagkapten Linus Johansson om läget i SM-kvartsfinalen i ishockey, efter 4–1 i det fjärde mötet med Skellefteå.

Färjestads lagkapten Linus Johansson jublar i kvartsfinalen mot Skellefteå.

Ishockey2022-04-07 21:31

Färjestad är en seger från SM-semifinal.

Karlstadslaget studsade tillbaka efter förlusten i den tredje kvartsfinalen och dominerade stort på hemmaplan i match fyra.

Från Gustav Rydahls tuffa tackling på Oskar Nilsson i matchinledningen – ”Olyckligt, jag hoppas verkligen att det är bra med honom” – var det tydligt att Färjestad inte tänkte vika en millimeter från den fysiska vägen laget stakat ut i tidigare drabbningar.

Det gav till slut 4–1 – de två sista målen i tom bur – och ett jätteläge att nå semifinal.

– Helt fantastiskt. Nu har vi chansen att avgöra, säger Linus Johansson.

"Tar över helt"

Enda bekymret för hemmalaget var att Skellefteås målvakt Strauss Mann länge räddade allt som skickades mot honom.

Tills Linus Johansson tänkte slå en avgörande passning i powerplay.

Då, efter 19 minuter och 57 sekunder utan utdelning i numerärt överläge, tog pucken på en Skellefteåklubba och gick i mål, 1–0.

– Vi tar över helt. Vi ska ha två eller tre mål. Till och med (den defensiva backen Adam) Ginning går på en soloraid. Det säger en del, säger Johansson.

Skellefteå såg tröttkört ut.

Färjestad vann närkamperna och belägrade anfallszonen.

Det fysiska övertaget var tydligt – en ovanlig syn jämfört med hur det har sett ut under stora delar av grundserien, då Skellefteå vann alla fyra matcherna mot Färjestad.

– Det är lite intressant hur det funkar. Man tror att man alltid är 100 procent, men det är man inte. Man orkar inte det i 52 omgångar. Men nu är det vinna eller försvinna, säger Linus Johansson.

"Lång kväll"

För tabelltrean Skellefteå är uppförsbacken brant. Det krävs tre raka segrar för avancemang.

– Det blev en lång kväll i Löfbergs arena. Det enda positiva var när man tittade upp på tavlan efter andra perioden och det inte hade stuckit i väg, säger tränaren Robert Ohlsson.

I början av tredje perioden smällde Per Åslund in 2–0 men bara lite mer än två minuter senare reducerade Jonathan Johnson till 1–2.

När Skellefteå tog ut målvakten med två och en halv minut kvar kunde Färjestad avgöra via mål av Patrik Lundh och Gustav Rydahl.

– Jag sade det efter den andra matchen och jag säger det igen: Vi måste kaxa upp oss, säger Robert Ohlsson.

Det behöver inte Färjestad göra. De är redan där.

– Vi är på en bra plats, säger Linus Johansson.