Färjestad mot kvartsfinal efter ny storseger

Tennissiffrorna 6–2 (torsdag) och 6–1 (lördag) mot Timrå lyfter Färjestad. Med en omgång kvar av SHL:s grundserie är Karlstadslaget tre poäng från en direktplats i SM-kvartsfinal. –Vi har fått nytt mod, säger lagkaptenen Linus Johansson.

Linus Johansson. Arkivbild.

Linus Johansson. Arkivbild.

Foto: Tommy Pedersen/TT

Ishockey2022-03-19 20:33

De grönvita flaggorna vajade, ståplatspubliken hoppade och de yngsta fansen fyllde jumbotronen med segergester. Allt medan deras lag bosatte sig i motståndarzonen och skickade puck efter puck över mållinjen.

Efter en lång och oväntat knackig säsong mår Färjestad plötsligt bra igen – med en omgång kvar till slutspelet.

Tack vare 6–1 på lördagen och sammanlagt 12–3 mot Timrå inom loppet av 50 timmar – vilket gav 4–0 i matcher och 20–5 i målskillnad mot jumbon under grundserien – är Karlstadslaget uppe på femte plats i SHL-tabellen.

– Jag är väldigt glad över att vi fortsätter att vara ödmjuka efter den storsegern där uppe. Två vinster och många mål. Det ger större självförtroende på många händer och fötter, säger Linus Johansson.

Färjestad avslutar grundserien hemma mot Växjö, där en seger under ordinarie tid garanterar Karlstadslaget en direktplats i kvartsfinal.

TT: Skönt att ha allt i egna händer?

– Det får vi se efter matchen. Men det är kul att vi har möjligheten och på hemmaplan dessutom, säger lagkaptenen.

Bra poängsnitt

Den nya tränaren Tomas Mitells facit är 18 poäng på nio matcher, ett snitt som inte ens tabellettan Rögle kan matcha.

– Vi ser linjer i spelet och vi vinner närkamper. Vi behövde tre poäng så det var skönt. Och målskillnaden kan bli viktig, säger han.

Matchen mot Timrå var så gott som över efter en period. Då hade hemmalaget med god assistans av Timråslarv gått fram till 3–0 via Marcus Nilsson, Gustav Rydahl och Theodor Lennström.

Mål bygger självförtroende och i andra perioden spelade Färjestad ännu bättre: med flygande spelvändningar, stor rörlighet, bubblande spelglädje och en självklarhet som saknats i stort sett hela säsongen. Det gav tre nya fullträffar genom Daniel Viksten, Oscar Lawner och Jesse Virtanen.

– Det skapar en skön känsla, men vi ska inte dra för stora växlar av det. Ärligt talat känns det som om de (Timrå) inte är där i dag, säger Linus Johansson.

"Otroligt besviken"

För Timrå väntar kvalspel mot Djurgården för att undvika nedflyttning. Det kommer att krävas betydligt bättre insatser än i förlustmatchen mot Färjestad för att rädda SHL-kontraktet.

– Jag är otroligt besviken på vår prestation. Vi har pratat mycket om försvarsspelet och så släpper vi in sex mål två matcher i rad. Vi gör inte det vi varit överens om och vi får inte bjuda på såna chanser som vi gör, säger tränaren Fredrik Andersson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!