Färjestad nollade LHC – som är ny jumbo

0-4 hemma mot Färjestad var tredje raka förlusten som innebär att Linköping är ny jumbo i SHL. Hittills har laget bara producerat tre mål på tre matcher. –Vår effektivitet är inte okej på något sätt och vi är alldeles för enkla att göra mål på, säger lagkaptenen Jonas Junland.

Färjestad har fått en bra start på säsongen. Arkivbild.

Ishockey2021-09-23 21:29

Förra säsongen var Linköping farligt nära att tvingas behöva kvala sig kvar i högsta ligan.

Därför gjorde klubben en utrensning av spelare och fick bland annat tillbaka Marcus Högberg från NHL – som lyfter målvaktssidan från en av de sämre till en av de bättre i serien.

Men det har inte hjälpt alls så här långt.

Starten är till och med sämre än i fjol – med tre raka förluster och 3–12 i målskillnad.

Inte ett ynka mål

Trots 27–23 i skottfavör för LHC hemma mot Färjestad mäktade östgötarna inte med att överlista Henrik Haukeland i gästernas kasse.

Guldfavoriten hade inga som helst problem att ta sin tredje seger i följd – åtta av nio möjliga poäng – och klättra upp på andra plats.

– Kombinationen av en undermålig effektivitet och att ge bort för lätta lägen till motståndarna är sällan lyckad, suckar Linköpings backstjärna och lagkapten Jonas Junland.

Karlstadgänget producerade dubbla fullträffar i första perioden (Jesse Virtanen och Marcus Nilsson) och när Per Åslund pangade in trean i mittakten var slaget förlorat för hemmalaget.

– Om jag är bekymrad? Helt klart har vi saker att jobba på och måste inte minst fundera hur vi ska bli effektivare. Men jag gillar att vi bröstar upp oss rejält efter den mycket bleka första perioden. Vi skulle behövt ha varit kaxigare och testat Färjestad hårdare tidigare, säger tränaren Klas Östman.

Sist i tabellen

Efter Leksands bortavinst mot Frölunda är därmed LHC ny tabelljumbo. På lördag väntar just Leksand borta.

– Givetvis är det enormt viktigt med en seger nu och att vi börjar leverera fler mål. Samtidigt får det inte vara så lätt att göra mål på oss som det varit vid flera tillfällen hittills, säger Jonas Junland.

I våras opererade 33-åringen sin höft och gjorde comeback efter en lång rehabiliteringsperiod först i sista träningsmatchen inför seriepremiären.

– Jag känner mig mer rörlig och rappare i benen, men är inte där jag vill vara ännu formmässigt, då jag har lite problem med återhämtningen. Ändå har jag höga krav på mig själv. Som lagkapten ska jag leda laget och så länge vi förlorar har jag inte gjort något bra jobb.

Pallar trycket

Man kan lugnt påstå att Färjestad levt upp till de högst ställda förväntningarna i de tre första omgångarna.

– Vi var påkopplade från start och gjorde en riktigt bra förstaperiod. Linköping tog över i andra, men vi försvarade oss bra och Haukeland var duktig i kassen. Sedan tycker jag att vi kontrollerade händelserna fullständigt i sista perioden, säger assisterande tränaren Pelle Prestberg.