Färjestad rivstartade i toppmötet

Ettan mot tvåan i SHL-tabellen. Då blev det utklassning. Färjestad rivstartade och gjorde 7–3 (3–0, 2–0, 2–3) på Luleå i Karlstad. –Vi är väldigt nöjda, sade tvåmålsskytten Joel Nyström.

Färjestads Joel Nyström firar 6–1-målet mot Luleå.

Färjestads Joel Nyström firar 6–1-målet mot Luleå.

Foto: Tommy Pedersen/TT

Ishockey2023-11-02 21:35

Seriefinal i SHL- ishockeyn. Då skulle det bli tätt, jämnt och målsnålt sade förhandstipsen.

Det blev allt annat – och det började omgående.

Efter elva sekunder stod det 1–0, efter 40 var det utökat till 2–0. Rivstarten lade grunden för Färjestads 7–3-seger mot normalt sett försvarsstarka Luleå.

– Luleå är ett bra defensivt lag och vi gör sju mål. Det är vi nöjda med. Vi gör många bra saker och får en väldigt bra start. Skönt, sade Joel Nyström till TV4.

”Bra magkänsla”

Jonathan Andersson, nyförvärvet från just Luleå, inledde målskyttet. Han fick sedan sällskap av backkollegorna Joel Nyström och Mattias Göransson i målprotokollet innan första perioden var över.

Succévärvningen David Tomasek, som inför matchen förlängde sitt kontrakt med Färjestad över säsongen 2025-26, satte 4–0.

– Jag har en bra magkänsla. Det är ett fantastiskt lag och jag har fått en bra start här. Jag ville inte övertänka. Nu är allt på plats och jag kan fokusera på hockeyn, sade Tomasek till TV4 om avtalsförlängningen.

När Victor Ejdsell spelade fram Axel Bergkvist till 5–0 lämnade Luleås Matteus Ward över målvaktsjobbet till Joel Lassinantti, men då var matchen mer eller mindre över.

– Det är roligt att spela hockey när man har självförtroende, när alla fyra kedjorna har det. Det är en skön känsla när många hittar nätet även om det inte är det vanliga Luleå vi får se, sade Ejdsell till TV4.

”Tappar koncepterna”

Luleå var tätast i SHL fram till mötet med Färjestad, med 22 insläppta mål på 14 matcher. Det såg allt annat än stabilt ut i Karlstad.

– Starten spelar oss ett spratt. Vi tappar koncepterna och spretar åt alla håll, sade tränaren Thomas Berglund till TV4.

Färjestadsspelarna drog på sig utvisningar på löpande band i slutet av mittperioden men Luleå hade så långt förtvivlat svårt att överlista hemmamålvakten Carl Lindbom.

– En riktigt blek insats. Vi hanterar inte den tuffa starten. Vi får skämmas. Det är icke godkänt rakt över, sade lagkaptenen Erik Gustafsson till TV4.

Målfesten fortsatte i den tredje perioden, där Luleå plötsligt hittade rätt tre gånger. Om inte Joel Nyström hade gjort sitt andra mål för kvällen fram till 6–1 kunde det till och med ha blivit spännande.

Luleå kom till spel utan Mario Kempe, sjuk, och Jesper Sellgren, som har brutit tummen och blir borta i upp till fyra veckor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!