Färjestad slog Rögle i första semifinalen

Färjestad har tagit ledningen i semifinalserien mot Rögle i ishockeyns SM-slutspel. I Ängelholm vann Karlstadslaget med 4–3 – med Jacob de la Rose som dubbel målskytt. –Vi är där vi vill vara just nu, säger Färjestadskaptenen Linus Johansson i C More.

Färjestads Jacob de la Rose jublar efter att ha gjort sitt andra mål i semifinalen mot Rögle.

Ishockey2022-04-16 17:35

Seriesegrarna fick det första numerära överläget hemma i Catena arena i Ängelholm efter drygt sex minuter, men utan att ta ledningen. I stället var det Färjestads Jacob de la Rose som inledde målskyttet i semifinalserien när han tre minuter senare tog emot pucken – framspelad av Michael Lindqvist och Marcus Nilsson – och satte den bakom Calle Clang med ett nästintill otagbart skott.

"Är stekhet nu"

Sedan dröjde det till slutet av andra perioden innan nästa mål kom. Men när Färjestad utökade till 2–0 var det åter trion Lindqvist, Nilsson och till sist de la Rose som nådde hela vägen fram.

– "Dellan" (de la Rose) är ju stekhet nu. Det bara smäller när han skjuter så det är bara att ge den till honom, sade Marcus Nilsson i C More i pausvilan.

När Rögle sedan fick chansen i numerärt överläge igen gjordes däremot inga misstag. Valtteri Kemiläinens puck hittade in mellan Dominich Furchs ben och reduceringen var ett faktum.

Hemmalagets glädje blev inte långvarig. Det krävdes videogranskning, men precis före periodpausen kom 3–1 för Färjestad genom Theodor Lennström.

– Den var viktig för oss, konstaterade Marcus Nilsson i C More.

Men Rögle gav inte upp – och Anton Bengtsson höjde Ängelholmslagets energi rejält genom att reducera till 2–3 i tredje perioden.

Clang storspelade

Minuterna som följde var matchens mest intensiva. Det försiktiga spelet från de två första perioderna byttes ut mot hög press åt båda håll – där Färjestad vid upprepade tillfällen var nära att utöka ledningen, men där Clang täckte.

När man sedan plockade Clang ur buren för att spela med sex utespelare kom Färjestads 4–2-mål, genom Per Åslund, direkt. Och trots ett tröstmål för Rögle, av Marco Kasper, var matchen avgjord.

Rögle tog sig vidare från den jämna kvartsfinalserien mot Oskarshamn efter att ha vunnit den sjunde och avgörande matchen i tisdags. Färjestad, som blev sexa i grundserien, lyckades däremot avgöra redan i den sjätte matchen mot Skellefteå i måndags.

I den andra semifinalen har Frölunda 1–0 i matcher efter det första mötet i serien mot Luleå.