Favoriterna nära nytt finalmöte

Det ser ut att bli en favorit i repris i damernas hockeyslutspel. Luleå och Brynäs gick fram till 2–0-överläge i semifinalserien och är bara en seger från tredje raka SM-finalduellen.

Sara Grahn höll nollan när Luleå tog ett kliv närmare SM-final. Arkivbild.

Ishockey2023-03-10 20:19

De två dominanterna, etta och tvåa i grundserien, kopierade varandra och gjorde segerrycket i mittperioden.

Seriesegraren Luleå mot Modo och tvåan Brynäs mot Djurgården.

Luleå vann med 4–0 och gjorde samtliga mål i andra perioden genom finländska stjärnorna Viivi Vainikka, Jenna Pirttijärvi och dubbla fullträffar av Petra Nieminen.

– Vi gör ett väldigt bra jobb över de sista 40 minuterna, men vi slarvade alldeles för mycket i första perioden. Det gäller att vara med från start i nästa match, säger Luleåmålvakten Sara Grahn, som höll sin första nolla i slutspelet och räddade 20 skott, till C More.

Tre mål i powerplay

Brynäs gjorde tre mål i numerärt överläge och gick från 1–1 till 4–1 i mittperioden. Det blev till slut 4–2.

– Vi flyttar pucken bra och skapar många lägen, sedan tvingas de dra på sig utvisningar som vi utnyttjar, säger landslagsforwarden Felizia Wikner-Zienkiewicz till SVT.

Hon svarade för 3–1-målet och var en av passningsläggarna fram till Hanna Thuviks 4–1. Anna Meixner inledde segerrycket med sitt 2–1-mål. Maja Nylén-Persson inledde målskyttet för Gävlelaget.

Vann klart

Brynäs pressades till förlängning i första mötet i Stockholm, men vann nu klart.

På lördagen kan Brynäs vara finalklart då även den tredje semifinalen spelas i Gävle.

Luleås tredje semifinal mot Modo spelas på söndag.

Luleå, som jagar femte raka SM-guldet, vann över Brynäs i tre raka matcher 2021 medan fjolårets SM-finalserie gick till en femte och avgörande match som Luleå vann i Gävle.