Fem skäl – därför är Färjestad mästare

Det var guldfavoriten som började hacka. Men Färjestad fick ordning på maskineriet – och är nu svenska mästare i ishockey. Här är fem nycklar som tog laget dit.

Färjestadspelare firar.

Färjestadspelare firar.

Foto: Pär Bäckström/TT

Ishockey2022-05-12 21:44

+ Vändningen med nya tränaren

Marcus Nilsson, Linus Johansson, Jacob de la Rose, Mikael Wikstrand, Joakim Nygård. Färjestad rustade upp rejält inför säsongen och ansågs av många vara en av de stora guldfavoriterna.

Men länge motsvarade inte spelet på isen förväntningarna.

I slutet av januari beslöt sig ledningen, med nya sportdirektören Rickard Wallin, för en förändring. Johan Pennerborn sparkades som huvudtränare och in kom Tomas Mitell som de senaste säsongerna ingått i NHL-laget Chicagos tränarstab.

Då låg Färjestad sjua i tabellen med tio omgångar kvar att spela. Med Mitell i båset kom vändningen – Mitells första match gav en 3–0-seger mot Frölunda – och Färjestad slutade sexa i grundserien och gick direkt till kvartsfinal.

+ Aggressiviteten som satte tonen

Efter den svaga grundserien klev Färjestad in i slutspelet som underdog. Kanske passade det värmlänningarna som i slutspelet kom ut med högsta växeln från start.

Färjestads spel karaktäriserades av en enorm aggressivitet, framför allt i sin forecheck. FBK:s forwards satte en stor press på motståndarnas backar, där kedjan med Joakim Nygård, Gustav Rydahl och Per Åslund var tongivande. Det aggressiva spelet var lyckosamt och man kunde besegra både Skellefteå och Rögle i sex matcher på vägen till SM-finalen.

+ Tillskotten som levererade

I början av säsongen anslöt Dominik Furch och målvakten har blivit lagets givna etta. Patrik Lundh värvades in vid årsskiftet och har blivit en viktig del av lagets fjärdekedja.

Men det är Theodor Lennström som har varit den viktigaste förstärkningen.

Backen anslöt efter att ha spelat OS med Tre Kronor och gav en rejäl kraftinjektion till försvarssidan. Lennström är stark i försvaret, bidrar med poäng framåt och spelar också lagom fult. I slutspelet har han också varit Färjestads klart poängstarkaste back.

+ Oslagbara på hemmaplan

Vinna mot Färjestad i Löfbergs arena? Det går inte, åtminstone i det här slutspelet.

På nio hemmamatcher i slutspelet har man tagit lika många segrar vilket har varit enormt viktigt med tanke på att man alltid har varit det lägst rankade laget i slutspelsserierna, och inte haft någon hemmafördel vid en eventuell match sju.

+ Veteranen ledde vägen

Bland alla stjärnor finns det en kulturbärare som har burit Färjestad till SM-guldet. 35-årige Per Åslund och Färjestad hade inför säsongen svårt att komma överens om ett nytt kontrakt. Men till slut blev det ytterligare två säsonger i klubben för Åslund – och det har visat sig vara ett bra val.

Forwardsveteranen har nu avslutat sin femtonde A-lagssäsong och har den här säsongen plockat fram sin bästa hockey – framför allt i slutspelet. Åslund, som var med och vann SM-guld 2011, tog hem hela slutspelets poängliga.

Fakta: Färjestads guldlag

Målvakter: Dominik Furch, Dennis Hildeby.

Backar: Anton Berglund, Adam Ginning, Mattias Göransson, Albert Johansson, Theodor Lennström, Joel Nyström, Jesse Virtanen, Jens Westin, Mikael Wikstrand.

Forwards: Jacob de la Rose, Victor Ejdsell, Lucas Forsell, Carl Jakobsson, Linus Johansson, Martin Johansson, Oscar Lawner, Michael Lindqvist, Patrik Lundh, Marcus Nilsson, Joakim Nygård, Gustav Rydahl, Daniel Viksten, Pontus Widerström, Per Åslund.

Huvudtränare: Tomas Mitell.

Assisterande tränare: Pelle Prestberg, Thomas Rhodin.


Fakta: Färjestad BK

Grundades: 1932

SM-finaler herr: 1976, 1977, 1981, 1983, 1986, 1987, 1988, 1990, 1991, 1997, 1998, 2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2006, 2009, 2011, 2014 och 2022.

SM-guld herr: 1981, 1986, 1988, 1997, 1998, 2002, 2006, 2009, 2011 och 2022.

Antal säsonger i SHL/Elitserien: 52.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!