Fem stjärnor att hålla koll på i OS-hockeyn

Det blev inga NHL-spelare i herrarnas OS-ishockey – men det finns ändå stora profiler att hålla ögonen på i turneringen som startar på onsdagen. Här är fem stjärnor i fem olika landslag:

David Krejci. Arkivbild.

David Krejci. Arkivbild.

Foto: Derik Hamilton/AP/TT

Ishockey2022-02-08 12:14

+ Lars Johansson, målvakt, Sverige, SKA S:t Petersburg.

Gör ännu en kanonsäsong i KHL och framstår tydligt som världens bäste målvakt utanför Nordamerika. Vann alla tre målvaktsligor i grundserien (räddningsprocent, insläppta mål per match och antal nollor), höll nio nollor och visade upp en räddningsprocent på imponerande 93,2. 34-åringen från Avesta kan bära Tre Kronor långt i OS.

+ Owen Power, back, Kanada, University of Michigan.

Draftad som nummer 1 (av Buffalo) i senaste NHL-draften och väntas bli en jättestjärna. 19-åringen valde överraskande bort NHL-spel redan den här säsongen för att fortsätta på college. Den 197 centimeter och 97 kilo tunge backen är rörlig och spelintelligent och har redan gjort avtryck på seniornivå då han tog VM-guld med Kanada i somras.

+ Valtteri Filppula, forward, Finland, Genève-Servette.

Lämnade NHL i somras efter 16 säsonger, över 1 000 matcher och en Stanley Cup-titel i bagaget. Filppula, 37, har givetvis sett sina bästa år, men snittar nästan en poäng per match i NL (37 poäng på 39 matcher). En av guldkandidaten Finlands stora ledare i Peking. Ställs mot Tre Kronor redan i gruppspelet.

+ Vadim Sjipatjov, forward, Ryska olympiska kommittén, Dynamo Moskva.

Ryssarna har som vanligt ett koppel av stjärnor – som Nikita Gusev, hjälte med fyra poäng i senaste OS-finalen. Vi fastnar ändå för poängmaskinen Sjipatjov som vann KHL:s poängliga för andra året i rad (67 poäng på 48 matcher). 34-åringen har vunnit både OS- och VM-guld, men blev petad efter första matchen i Pyeongchang 2018 och lär vara revanschsugen.

+ David Krejci, forward, Tjeckien, Olomouc.

Chockade alla, inklusive sin klubb Boston Bruins, när han i somras nobbade en kontraktsförlängning och i stället valde att flytta hem efter 15 säsonger i organisationen. Han är ihågkommen i Bruins som en av klubbens bästa centrar i historien. Nu ska Krejci, 35, försöka leda Tjeckien till första OS-medaljen sedan 2006 då det blev brons.

Owen Power, närmast kameran, i det junior-VM som avbröts på grund av smittspridning i december. Arkivbild.
Owen Power, närmast kameran, i det junior-VM som avbröts på grund av smittspridning i december. Arkivbild.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!