Finland vände igen – tog brons i JVM

Finland vände återigen ett underläge till seger. Juniorlejonen besegrade Ryssland med 4–1 i bronsmatchen i junior-VM i ishockey. Två av målen sattes i tom kasse.

Finland firar bronset i junior-VM i ishockey i Edmonton i Kanada.

Ishockey2021-01-06 03:05

De finländska juniorlejonen återvänder hem från Edmonton i Kanada med en bronsmedalj runt halsen.

– Jag är otroligt stolt över vårt lag och det är roligt att få med sig något härifrån, säger lagkapten Anton Lundell till SVT.

Laget slog ut Sverige i kvartsfinalen, efter att ha vänt ett 0–2-underläge till seger 3–2, där det avgörande målet sattes i slutsekunderna.

Och även den här gången började Finland trögt. Ryssland dominerade inledningsvis och satte det första målet sex minuter in i den första perioden. Ryssarna fick göra vad de ville på isen – innan Finland ryckte upp sig i slutet av den första perioden.

Matchvändningen kom när Anton Lundell satte kvitteringsmålet fem minuter in i den andra perioden. Finland tog över matchen och kunde i början av den tredje perioden styra in ett långskott till 2–1.

Ryssland jagade kvittering och valde att ta ut målvakten Jaroslav Askarov med två minuter kvar – men satsningen slog tillbaka och på drygt en minut fixade Finland i stället två mål i tom kasse, bland annat fick Anton Lundell in sin andra puck i matchen.

– I tre matcher i rad har vi kommit bakifrån, och har kunnat vinna två av dem, säger Lundell till SVT och fortsätter:

– Ingen kan vinna ensam. I dag hade vi alla spelare med och det är otroligt fint att få vinna brons.

Finland förlorade snöpligt med 3–4 mot USA efter en upphämtning i semifinalen. USA och Kanada gör upp i finalen, tidigt på onsdagsmorgonen svensk tid.