Finskt coronakaos – tränaren rasar

Sveriges gruppmotståndare Finland har drabbats av coronakaos inför herrarnas ishockeyturnering. Två spelare och en ledare har förts till isoleringshotell efter att ha testat positivt. Förbundskaptenen Jukka Jalonen har kallat isoleringarna för ett "brott mot de mänskliga rättigheterna".

Finlands förbundskapten Jukka Jalonen har fått två avbräck inför hockeyturneringen i OS.

Finlands förbundskapten Jukka Jalonen har fått två avbräck inför hockeyturneringen i OS.

Foto: Jussi Nukari/Lehtukuva/TT

Ishockey2022-02-08 05:00

Det är förmodade förstemålvakten Jussi Olkinuora som i måndags fördes med ambulans till ett isoleringshotell där dessutom 2019 års VM-guldhjälte Marko Anttila redan befinner sig.

Även landslagets medieansvarige Petteri Hiettanen är i isolering.

Det finländska ishockeyförbundet har förhoppningar om att Anttila ska få lämna isoleringen under tisdagen.

Finländska ishockeyförbundet skriver i ett pressmeddelande att Olkinuora och Hiettanen blev sjuka i covid-19 i Finland, men sedan har blivit friska och testat negativt.

"Enligt vår medicinska bedömning så är de helt friska och riskerar inte att smitta ner någon annan", skriver förbundet.

Det är de lägre så kallade CT-nivåerna i Kina som har ställt till de för de finländska spelarna och som gjort att de testat positivt.

När Anttila i helgen togs till isoleringshotell gick förbundskapten Jukka Jalonen i taket och kallade de kinesiska myndigheternas beslut för ett "brott mot de mänskliga rättigheterna".

Den reaktionen har på sina håll kraftigt fördömts i Finland då Kina anklagas för att ha mycket annat, värre, på sina samveten.

Även Anttila bedöms av finländarna som helt frisk.

Finland, som ses som en av guldfavoriterna, spelar i Tre Kronors OS-grupp och möter i sin första match Slovakien på torsdag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!