Florida tar upp jakten på Vegas

Florida satte stopp för Vegas framfart mot Stanley Cup-bucklan när de hemmavann med 3–2 efter förlängning i det tredje finalmötet. Florida har därmed reducerat Vegas försprång till 1–2 i matcher. –Nu känns det som att det kommer vända, säger Floridabacken Gustav Forsling till Aftonbladet.

Floridas Carter Verhaeghe gjorde det avgörande målet i förlängning.

Ishockey2023-06-09 05:49

Florida kom ut starkt i första perioden på hemmaarenan natten mot fredagen svensk tid och stod för matchens första mål. I femte minuten satte Brandon Montour, framspelad av Matthew Tkachuk och Eric Staal, pucken bakom Vegas målvakt Adin Hill.

Till hemmapublikens förtjusning behöll Florida ledningen ända till 17:e minuten då Vegas Mark Stone stod välplacerad framför mål i powerplay och styrde in ett skott från Jonathan Marchessault och kvitterade till 1–1.

Tkachuk försvann

Men redan innan kvitteringsmålet spred sig oro i Floridaleden. Stjärnan Matthew Tkachuk åkte på en tackling av Keeagan Kolesar med drygt tolv minuter kvar av första perioden. Tkachuk lämnade isen och försvann sedan in i omklädningsrummet resten av perioden.

Han syntes heller inte till när andra perioden inleddes men efter ett par minuter dök han upp i båset och kom sedan ut på isen, påhejad av hemmapubliken som skanderade "Chucky, Chucky".

"Chuckys" återkomst hindrade dock inte Vegas från att ta ledningen i matchen. I numerärt överläge satte den 32-årige kanadensaren Jonathan Marchessault, framspelad av Jack Eichel, sitt elfte mål på de senaste tio matcherna och gav Vegas ledningen för första gången i matchen.

Verhaeghe matchhjälte

Långt in i tredje perioden såg det ut att vara klappat och klart för ännu en Vegaseger. Men Floridas Matthew "Chucky" Tkachuk ville annorlunda. Med bara 2.13 kvar av perioden drog Tkachuk till med ett handledsskott, kvitterade till 2–2 och tog matchen till förlängning.

Förlängningen inleddes med Floridasvensken Gustav Forsling i utvisningsbåset, men hemmalaget lyckades hålla emot Vegas massiva powerplaypress.

– Det var inte jättekul att sitta där, säger Forsling till Aftonbladet.

Med drygt fyra förlängningsminuter spelade blev Floridas Carter Verhaeghe till sist kvällens hjälte när han satte det avgörande 3–2-målet framspelad av Sam Bennett och Gustav Forsling.

– Vi är katterna, sade Verhaeghe efter matchen, syftandes på lagnamnet Florida Panthers.

– Jag vet inte hur många liv vi har men det är fantastiskt. Det visar hur bra vårt lag är och att killarna i laget inte har "ge upp" i sig, fortsatte han.

Vegas leder nu med 2–1 i matcher i finalserien som spelas i bäst av sju.

– Det är helt fantastiskt roligt att spela de här matcherna, säger Forsling.

Match fyra mellan lagen spelas natten mot söndag i Florida.

Fakta: Finalen i Stanley Cup