Födda på samma dag – nu får "Jalle" se vännen spela OS

Den 9 december 1992 föddes Vimmerbykillen Linus Hultström, som nu ska spela OS med Tre Kronor. Exakt samma dag föddes också Jacob Isaksson, som följt sin väns framfart genom åren. "Jag är inte förvånad över att han tagit sig så långt", säger "Jalle".

Linus Hulströms ishockeykarriär har varit fantastisk, med spel i både SHL och KHL. Nu står han inför det största hittills: OS med Tre Kronor. Jacob Isaksson har följt kompisens karriär genom åren.

Linus Hulströms ishockeykarriär har varit fantastisk, med spel i både SHL och KHL. Nu står han inför det största hittills: OS med Tre Kronor. Jacob Isaksson har följt kompisens karriär genom åren.

Foto: Bildbyrån/Arkiv

Ishockey2022-02-09 17:00

Vimmerby Hockey har producerat ett antal talanger som tagit sig långt i sina karriärer. Thomas Rundqvist, Fredric Jaensson och Christoffer Törngren, för att nämna några av dem. 

Årgången 1992 var däremot en av de allra starkaste i klubben. Markus Modigs (nu i SHL med Linköping) och Linus Hultström (i KHL med Metallurg Magnitogorsk) är sprungna ur den. Likaså Jacob Isaksson, som har en extra stark relation och koppling till Hultström. Anledningen? De är bra kompisar och är nämligen födda på exakt samma dag: 9 december 1992.

– Ja, haha. Vi har spelat hockey och fotboll tillsammans i Vimmerby och håller fortfarande kontakten. Senaste åren har det varit svårt att umgås på samma sätt, av förklarliga skäl. Men jag ska faktiskt vara "best man" på hans bröllop, säger Jacob Isaksson. 

undefined
Vimmerbykillen Linus Hultström är för tillfället i Kina och ska spela OS med Tre Kronor.

På torsdag morgon går hans kompis in i de Olympiska Spelen i Kina med Tre Kronor. Sverige möter Lettland klockan 05:10. 

– Det blir häftigt att se. Jag får se om jag går upp lite tidigare innan jobbet så att jag hinner se matchen. Annars får jag titta på den i efterhand, säger Isaksson. 

Märktes det tidigt att Linus var en stor talang?

– Alltså, 92:orna var generellt väldigt bra och vi tävlade oerhört mycket. Sen fanns det duktiga 91:or och 93:or också. Men absolut, Linus och Markus (Modigs) stod ut när vi var mindre och var lite bättre. Sen är det så otroligt mycket annat som ska klaffa för att man ska kunna ta sig så långt i karriären. Även den mentala biten är jätteviktig. Det finns många som varit stora – om inte större – talanger men som inte kommit lika långt.

undefined
Linus Hultström, till höger, under Bullerby Cup med Vimmerby IF. Till vänster syns Markus Modigs, också född 1992.

"Jalle", som han kallas, fortsätter:

– Jag är inte förvånad över att Linus tagit sig så långt. 

Isakssons egna ishockeykarriär då? Jo, den har mestadels tillbringats i just moderklubben Vimmerby Hockey. 2016/2017 tog han en avstickare till HC Dalen i Hockeyettan, innan han återvände till VH. 

De senaste åren har han tagit ett par kliv tillbaka. 2019/2020 spelade han inget alls. Säsongen därefter gjorde han åtta matcher för Åseda i division 3, innan säsongen fick släckas ned. Och där har han också spenderat den här säsongen. 

Men det kunde ha blivit Vimmerby igen...

– Ja, jag bodde i Stockholm ett tag men flyttade tillbaka för ungefär ett och ett halvt år sedan. Då hörde jag av mig till VH och sa att jag kunde tänka mig att åtminstone få en try-out-chans. Klubben var inte så sugna på att plocka in mig då och jag hörde inget mer från dem efter det. Det är väl vissa personer högre upp i klubben som inte riktigt uppskattar mig, förklarar Isaksson. 

undefined
Jacob Isaksson har gjort många säsonger i Vimmerby Hockey, men spelar nu för Åseda i division 3.

Även om det inte blev något spel i VH, så kunde det mycket väl ha blivit spel i en annan Hockeyettan-klubb för Vimmerbykillen. I början av juli 2020 – efter drygt ett års uppehåll från hockeyn – kom den oväntade nyheten att han var klar för seriekonkurrenten Kallinge/Ronneby. 

Den flytten sprack innan säsongen ens hade börjat. 

– Det var jag som kände att det inte skulle funka. Det kändes inte riktigt rätt när det blev dags och jag väl skulle flytta ner dit. Då fick det bli Åseda istället. 

Kan du fortfarande tänka dig att återvända till Vimmerby Hockey någon gång framöver?

– Jag utesluter inte någonting. Skulle VH vara intresserade så hade jag lyssnat och funderat, det hade jag. 

Vi får se om det blir något där. Vad vi däremot vet med säkerhet är att "Jalle" med stort intresse kommer att titta på hur det går för polaren Linus Hultström i OS. 

Säsongen 2016/2017 spelade Jacob Isaksson i HC Dalen.
Säsongen 2016/2017 spelade Jacob Isaksson i HC Dalen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!