Förbundet avslår Bodens dispensansökan – igen

Hockeyettanlaget Boden får inte lämna ligaorganisationen. Det har Svenska ishockeyförbundet (SIF) beslutat – trots att det enligt Riksidrottsnämnden (RIN) strider mot Europakonventionen.

Boden får inte lämna ligaorganisationen. Arkivbild.

Boden får inte lämna ligaorganisationen. Arkivbild.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Ishockey2021-11-23 14:44

Konflikten i tredje högsta hockeyserien, hockeyettan, handlar om att Boden och Karlskrona själva vill äga rättigheterna till tv-sändningarna och inte vara medlemmar i ligaorganisationen.

Det har inneburit att flera klubbar valt att bojkotta bortamatcherna mot de två lagen.

Redan förra året sökte Boden om dispens från att tillhöra ligaorganisationen men ändå spela vidare i ishockeyförbundets serier. Klubben fick avslag från förbundet men överklagade till RIN, som gav Boden rätt.

RIN skrev att tävlingsbestämmelserna strider mot Europakonventionen "om skydd för de mänskliga rättigheterna och de grundläggande friheterna och mot allmänna avtalsrättsliga principer".

I år sökte Boden om dispens ännu en gång – men fick återigen avslag. Det meddelar ishockeyförbundet i ett pressmeddelande.

Klubben får inte lämna ligaorganisationen om den vill fortsätta spela i Hockeyettan.

"En av styrkorna inom svensk ishockey är att vi arbetar tillsammans och det förutsätter ligaorganisationer där alla är med och följer demokratiskt fattade beslut till gagn för majoriteten av medlemmarna i respektive ligaorganisation", säger förbundsordföranden Anders Larsson i ett uttalande.

SIF anser inte att RIN har någon behörighet att ändra eller ogiltigförklara förbundets tävlingsbestämmelser, som låg till grund för att avslå Bodens dispensansökan.

"Att RIN i sin motivering i beslutet har uttalat sig i frågor som RIN inte har behörighet att fatta beslut om är enligt SIF klart olämpligt", skriver ishockeyförbundet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!