Beskedet: "Matcherna ska spelas"

Bråket i Hockeyettan är på väg mot en lösning. "Det känns viktigt i detta läge att nu kunna lämna besked till klubbarna i Hockeyettan att matcherna nu ska spelas", säger Anders Larsson, ordförande i Svenska Ishockeyförbundet, i ett pressmeddelande.

Turbulensen i Hockeyettan ser ut att vara på väg mot en lösning.

Turbulensen i Hockeyettan ser ut att vara på väg mot en lösning.

Foto: Magnus Strömsten

Ishockey2021-10-21 12:55

När det gäller de matcher som Karlskrona HK och Boden inte har spelat så fattar tävlingsnämnden beslut om de fyra matcher som inte genomförts under det osäkra läget fram till nu. Deras beslut meddelas senast den 28 oktober.

Nu vill förbundet att alla matcher ska spelas framöver och de som bryter från det lagda spelschemat rekommenderas att förlora med 0–5. Mot bakgrund av det som framkom vid mötet med RF och kopplat till den rådande situationen i Hockeyettan, har Svenska Ishockeyförbundets styrelse fattat följande beslut:

* SIF:s styrelse uppmanar alla klubbar att spela samtliga matcher enligt det fastställda spelprogrammet för Hockeyettan.

* Enligt förbundets tävlingsbestämmelse § 5:11, kan tävlingsnämnden fastställa resultatet 5–0 och/eller besluta om andra åtgärder om förening uteblir från match. SIF:s styrelse har rekommenderat tävlingsnämnden att besluta om resultatet 5–0 i Hockeyettan om förening från och med nu uteblir från match med anledning av den här frågan. Tävlingsnämnden fattar beslut om de fyra matcher som inte genomförts under det osäkra läget fram till nu. Beslutet fattas av tävlingsnämnden i nästa vecka och meddelas senast den 28 oktober.

* SIF initierar en extern juridisk utredning gällande kravet på att klubbar ska ingå i ligasamarbetet på respektive liganivå med anledning av Riksidrottsnämndens beslut att ogiltigförklara tävlingsbestämmelsen. RIN:s beslut baserades på bland annat den Europeiska konventionen om skydd för de mänskliga rättigheterna och de grundläggande friheterna samt allmänna avtalsrättsliga principer. SIF fick inte möjlighet att yttra sig innan beslutet fattades.

* Under tiden den juridiska utredningen pågår, beviljas Boden Hockey och Karlskrona HK ett tillfälligt sändningstillstånd för sina hemmamatcher (under förutsättning att klubben inte har ett gällande upplåtelseavtal med ligaorganisationen Hockeyettan). Det tillfälliga sändningstillståndet gäller till den 31 december 2021.

Karlskrona HK:s klubbchef Per Rosenqvist är lättad efter Svenska Ishockeyförbundets besked.

– Men jag vill ha kännbara disciplinära åtgärder för de klubbar som tagit lagen i egna händer. Det är inte hållbart när det finns regler att följa, säger Rosenqvist till BLT.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!