Förbundets förändring: "Kommer likna riktig hockey"

Smålands Ishockeyförbund är ett av sju distrikt som kommer att tillämpa nya spelformer för de allra yngsta kommande säsong.

Hockeyskolan kommer att se annorlunda ut.

Hockeyskolan kommer att se annorlunda ut.

Foto: Fredrik Jonson

Ishockey2020-05-28 12:11

Under säsongen 2020/2021 testar Svenska Ishockeyförbundet med hjälp av sju pilotdistrikt nya spelformer för barn och ungdomar. Ett av distrikten är Småland.

– Vi tror att det här greppet är bra både för barnen och våra föreningar, säger Peter Johansson, Tävlingschef Smålands Ishockeyförbund i ett pressmeddelande.

De anpassade spelformerna kommer att gälla från Tre Kronors Hockeyskola upp till U12. Mer konkret innebär de nya spelformerna mindre spelplaner och färre spelare på isen.

– Ser vi exempelvis på fotbollen är det helt givet att spela på 5, 7, 9 och 11-mannaplaner beroende på ålder. Om spelytan blir för stor, blir åkmönstret annorlunda och hockeyaktionerna betydligt färre. Genom att dra ner på yta och deltagare på isen så skjuter puckkontakter och andra hockeyrelaterade aktioner i höjden. Vilket såklart utvecklar, men också skapar en roligare sport, säger Anders Wahlström, barn-och ungdomsansvarig på Svenska Ishockeyförbundet.

Han fortsätter:

– Jag tror att det här kommer att göra sporten ishockey roligare för både barnen och oss runt om. Vi i distriktet är överens om att vi tror att det här är ett bra grepp för både barnen och våra föreningar.

Spelformer:

Tre Kronors Hockeyskola och U9 – 3 mot 3 på 1/6 av helplan

U10 och U11 – 3 mot 3 på 1/4 av helplan

U12 – 3 mot 3 på 1/3 av helplan

U13 och äldre – 5 mot 5 på helplan

Samtliga matcher spelas om möjligt med målvakt och fullstor målbur. Om målvakt saknas ersätts målet med en mindre målbur.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!