Förlängning – då vinner Oskarshamn

Sju av Oskarshamns SHL-matcher har gått till förlängning. Laget har vunnit allihop. Smålänningarna vände 0–2 till 3–2 borta mot Färjestad. –Vi har skickliga spelare, förklarar Ahti Oksanen, som lyfte upp segerpucken i nättaket.

Oskarshamns Ahti Oksanen jublar efter sitt segermål borta mot Färjestad i förlängning.

Ishockey2022-11-03 21:39

Oskarshamn håller till i SHL-tabellens nedre regioner men är bäst av alla när ishockeymatcherna slutar oavgjort efter ordinarie tid.

På sju försök har laget vunnit en match efter straffar och avgjort sex i förlängning – den senaste mot Färjestad.

Slumpen är långt ifrån hela förklaringen.

– Nej, jag tycker inte det. Vi har många skickliga spelare. Vi håller i pucken, drar ned tempot om det behövs och höjer det när det passar. Till slut kommer det en avgörande passning, en flipp som sitter på bladet. Nu har vi bra självförtroende också, säger storstjärnan Patrik Karlkvist.

Blickar uppåt

Oskarshamn var utspelat i två perioder mot Färjestad men kom tillbaka.

Jiri Smejkal styrde in 1–2 mitt i hemmalagets press i andra perioden och Blaine Byron kvitterade till 2–2 med sju och en halv minut kvar av ordinarie tid.

– Det är en tuff match för oss. Vi kommer inte in i det i de två första perioderna men steppar upp i tredje. När vi gör tvåan blir de darriga. Vi har lägen för att ta tre poäng men vi får ändå vara väldigt nöjda med två, säger Patrik Karlkvist.

Segern var lagets tredje i följd, efter två raka mot Rögle, och Oskarshamn blickar uppåt i tabellen.

– Vi tror på oss själva. Vi kommer alltid tillbaka. Det här ger oss positiv energi och det är så jämnt i tabellen att ett par segrar kan göra att man klättrar ordentligt, säger Ahti Oksanen.

Spelmässigt finns det mer att önska.

– De två senaste har väl inte varit några drömmatcher. Men vi lyckas ta poäng och det är jättebra. Det ger oss en bra känsla, säger Patrik Karlkvist.

”Naiva och slarviga”

Färjestad har skadebekymmer men såg ändå ut att gå mot en klar seger mot Oskarshamn efter att doldisarna August Tornberg och Oscar Lawner givit hemmalaget en 2-0-ledning.

Det räckte inte.

I slutperioden var det inte mycket som stämde för det regerande mästarlaget.

– Jag är ruggigt besviken. Det känns som om vi tappar två poäng. Vi har dålig kvalitet i avsluten, vi tappar lite ork, är naiva och slarviga. Det kostar oss matchen, säger tränaren Tomas Mitell.

Förutom långtidsskadade Mikael Wikstrand och Jens Westin saknade Färjestad stjärnbacken Theodor Lennström samt pålitliga forwardsduon Joakim Nygård och Henrik Björklund – en trio som stått för 40 poäng hittills den här säsongen.