Förre höjdaren sågar NHL:s pridebeslut

NHL:s beslut att förbjuda regnbågsfärgad tejp kritiseras av många. Förre NHL-höjdaren Brian Burke är en av dem: "Det här direktivet stänger en dörr som har varit öppen det senaste decenniet", kommenterar han.

Kritiken mot NHL är massiv sedan regnbågsfärgad tejp förbjudits för spelarna. Arkivbild.

Kritiken mot NHL är massiv sedan regnbågsfärgad tejp förbjudits för spelarna. Arkivbild.

Foto: Ashley Landis/AP/TT

Ishockey2023-10-12 10:58

NHL beslöt i somras att förbjuda uppvärmningströjor för olika temakvällar, däribland stödet för priderörelsen.

Detta sedan en handfull spelare förra säsongen vägrat delta i uppvärmning med speciella pridetröjor.

Först ut var Philadelphias ryss Ivan Provorov som hänvisade till sin rysk-ortodoxa tro. Ytterligare sex spelare följde sedan Provorovs exempel och anförde olika skäl.

Förra veckan preciserade NHL sin ståndpunkt i ett internt pm till klubbarna inför säsongsstarten och förbjöd också användningen av regnbågsfärgad tejp.

"Allvarligt bakslag"

Brian Burke som jobbat på höga poster i flera NHL-klubbar och under sex år var vice vd i ligan sågar beslutet på sociala medier.

"Det här är inte inkluderande eller utvecklande. Supportrar vill att deras klubbar och ligan ska visa att de är välkomna, det här direktivet stänger en dörr som varit öppen det senaste decenniet. Det här kan inte missförstås, det är ett överraskande och allvarligt bakslag", skriver Burke som i dag är ordförande i spelarfacket i den nya proffsligan för damer, PWHL.

Calgarys svenske backstjärna Rasmus Andersson sågade det senaste direktivet och sade till kanadensiska medier i veckan:

– Det suger. Det här är något som ligger mig varmt om hjärtat och som jag med glädje stödjer. Tejpen är känslig för en del och jag förstår inte varför.

– Det handlar inte bara om pride utan "Hockey fights cancer" också. Vi måste hitta andra vägar att stödja det.

Kritisk stjärna

Edmontons superstjärna Connor McDavid var kritisk redan i somras:

– Det är en besvikelse. Vi var en av de första klubbarna som använde regnbågsfärgad tejp. Vi känner starkt för att hockeyn är till för alla, sade han till nyhetsbyrån Canadian Press då.

Ingen NHL-höjdare har kommenterat det senaste direktivet, men kommissionären Gary Bettman sade i somras "att tröjorna har blivit en distraktion".

Calgarys back Rasmus Andersson i röd dress. Arkivbild.
Calgarys back Rasmus Andersson i röd dress. Arkivbild.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!