Förre VH-målvakten om tuffa skadan: "Mådde inte bra"

Han var en av Hockeyettans allra bästa målvakter under flera år. Sedan fick Tomas Rydén välförtjänt chansen att ta nästa steg. Men där blev det en mardrömsstart. "Jag mådde inte alls bra och var väldigt nere", säger Rydén om den tuffa perioden.

"Man har krigat på i Hockeyettan i så många år och när man äntligen fick chansen blev det så här...", säger Tomas Rydén efter att ha åkt på en allvarlig skada i sin nya klubb Tingsryds AIF.

"Man har krigat på i Hockeyettan i så många år och när man äntligen fick chansen blev det så här...", säger Tomas Rydén efter att ha åkt på en allvarlig skada i sin nya klubb Tingsryds AIF.

Foto: Torbjörn Allvin/Tingsryds AIF

Ishockey2021-10-27 17:20

Den 27-åriga målvakten syftar på skadan han ådrog sig tidigt under försäsongen. Rydén skulle ha vaktat allsvenska Tingsryd AIF:s kasse i träningsmatchen mot Västerviks IK – men kom aldrig till start. Enligt TAIF var han inte tillräckligt frisk för att spela och efter några dagar visade det sig att det handlade om en allvarlig skada.

– Det kändes jättebra till en början och jag var positiv och taggad på att få chansen att visa upp mig på en högre nivå, säger Tomas Rydén om inledningen på det nya äventyret.

Han kom från ett par urstarka säsonger i Hockeyettan med Vimmerby Hockey och plockades alltså upp av TAIF i somras. Laget har inlett Hockeyallsvenskan med fyra segrar och fem förluster och Rydén har bara fått titta på från sidan.

Vad det är för skada har ännu inte offentliggjorts, varken från Rydéns eller från Tingsryd AIF:s sida. Det som är säkert är att han tvingades till en akut operation.

– Jag opererade mig för nästan fem veckor sedan och allt gick jättebra, tack och lov. För drygt två veckor sedan släppte jag kryckorna och satte igång med min rehab.

Vad kände du när du fick reda på hur allvarlig skadan var?

– Jag mådde inte alls bra och var väldigt nere. Man har krigat på i Hockeyettan i så många år och när man äntligen fick chansen blev det så här... Det är ledsamt.

Han fortsätter:

– För min del är det en helt ny sits att vara i. Jag är här av en anledning och det är för att spela hockey och leva min dröm på heltid. Samtidigt har jag kommit till insikt att jag var tvungen att vara deppig och ledsen i början för att försöka hitta någon form av motivation till att kämpa med min rehab och ta mig tillbaka.

Stödet från familjen och från klubben har också varit något som hjälpt honom efter skadan.

– Ja, jag har ett jättefint stöd från dels min sambo, dels min familj, där alla är bakom mig och stöttar mig. Givetvis har jag även stöttning från laget, med allt från sjukgymnaster och sådana grejer. Sen blir det också att man får jobba mycket med sig själv, helt klart.

När Tomas Rydén kan vara redo för spel igen är en fråga som knappast går att svara på. Han är ändå fast besluten om att kunna göra sin efterlängtade debut i Hockeyallsvenskan den här säsongen.

– Vi vet inte riktigt, men det är sagt att jag förmodligen inte är spelklar innan det här året är slut. Det är svårt att sätta ett datum på det, utan rehabiliteringen får avgöra. Mitt "mindset" är i alla fall att säsongen inte är slut för min del. Jag ska göra allt jag kan för att komma tillbaka.

Hur ser din dagar ut nu när du inte kan träna med laget?

– Jag är med på alla möten och samlingar med laget varje morgon. Sen kör jag rehab på egen hand när de andra är ute på is. Men det blir mycket tid i ishallen och mycket surr med lagkamraterna. Och givetvis spenderar jag mycket av fritiden med min sambo och försöker ta promenader och kanske någon fika här och där.

Efter tre säsonger i Vimmerby har han självfallet stenkoll på hur det går för gamla klubben.

– Jag följer dem och det glädjer mig att det går så bra för VH.

Och det är inte bara han som har kopplingar till VH...

– Sebastian Åkesson, Roman Semjonovs och Jakob Heljemo är också här i TAIF. Sebastian och Roman kände jag sedan tidigare och det var skönt att ha några man kände när man kom till en helt ny miljö.

Tomas Rydén

Ålder: 27 (fyller 28 i november)

Bor: I Tingsryd med sambon

Klubb: Tingsryds AIF

Född: I Karlstad

Ungdomslag: Färjestads BK

Tidigare klubbar: Karlskoga HC, Hammarö HC, Köping HC, Vimmerby Hockey

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!