– Vi tillsammans med ett par andra klubbar diskuterar att stänga serien nedåt, av både ekonomiska och sportsliga orsaker, bekräftar Emil Georgsson, VIK:s sportchef till SportExpressen.
Bara dagar innan den allsvenska premiären kommer nyheten. Bland annat VIK och Kristianstad står bakom det förslag som, enligt SportExpressen, kommer att lämnas in till förbundet under veckan.
– Vi tillsammans med ett par andra klubbar diskuterar att stänga serien nedåt, av både ekonomiska och sportsliga orsaker. Vi tror att det skulle göra oss gott att inte kapprusta mot varandra om att eventuellt slippa ett negativt kval. Det finns en risk att säsongen ställs in i Nordamerika och då kan spelarmarknaden explodera. Vad händer om en bottenkonkurrent tar in fyra spelare i februari medan de andra inte har råd?, säger Georgsson.
Han fortsätter:
– Det finns också en sportslig orättvisa som kan uppstå om ett lag får corona vid fel tidpunkt. Tänk ett scenario där ett lag drabbas av viruset i februari då man ligger i en tajt streckstrid. Då tvingas du lämna walkover och riskerar att åka ur på grund av det. En annan risk är att lag kanske döljer sjukdom för att kunna spela med bästa laget i skarpt läge.
I slutändan är det förbundet och dess styrelse som tar beslut gällande upp- och nedflyttning.
Georgsson anser att det krävs extraordinära åtgärder i extrema tider. Som att stänga ligor för nedflyttning, men tillåta lag att avancera uppåt. Sedan återgå till ett normalt seriesystem säsongen 21/22.
– Vi ser helst en stängning av ligan nedåt, men att det ska vara möjligt att gå upp. Då får man spela med fler lag nästa säsong och sedan korrigera det genom att två lag åker ut säsongen 21/22. Det skulle inte lösa något problem, men det tar bort en stor stress i att riskera att åka ur.
Svenska ishockeyförbundets ordförande Anders Larsson återkom under måndagskvällen, via SportExpressen, med ett svar till lagen som önskar en ändring i seriesystemet:
”Svenska Ishockeyförbundets stämma - förbundsmötet - fattade så sent som 2019 beslut om en ny seriemodell som innebär att ett lag går upp och ett åker ur mellan SHL, Hockeyallsvenskan och Hockeyettan varje år. Detta efter en gedigen serieutredning där vikten av möjligheten att gå upp i seriesystemet, och därmed risken att åka ur, lyftes fram av en mycket bred majoritet av distrikt och röstberättigade föreningar i svensk ishockey.”