Fortsatt tungt för Luleå

NHL-återvändaren Melker Karlsson gav Skellefteå extrapoängen när han i förlängningen sköt 2–1 i derbyt mot Luleå. Nu har Skellefteå skaffat sig ett försprång på fyra poäng till Luleå som förlorade sin sjätte match i rad. –Var osäker på om den gick in men den letade sig tydligen in mellan benen på honom, säger Melker Karlsson om sitt segermål.

Skellefteås Melker Karlsson avgjorde mot Luleå. Arkivbild.

Ishockey2021-03-09 21:01

Matchen avgjordes 3.23 in i förlängningen när Melker Karlsson hårfint klarade av att inte åka offside och i momentet efteråt med ett handledsskott prickade rätt bakom Luleåmålvakten Joel Lassinantti.

– Jag vet inte om jag var offside. Jag släpade benet efter mig, säger målskytten, som får klartecken för sitt mål från motståndarhåll:

– Det var ingen offside. En klockren bedömning av linjedomaren, säger Henrik Stridh, assisterande tränare för Luleå.

Högt tempo

Trots ett långt speluppehåll för båda lagen trycktes gasen i botten direkt i norrderbyt. Tempot var högt uppskruvat och spelet böljade fram och tillbaka under hela matchen, även om det vägde över till Skellefteås fördel ju längre matchen led.

Knappt några domarsignaler hördes heller och det vanligtvis så heta derbyt avverkades rekordsnabbt.

– Vi är inte nöjda med våra två första perioder. Vi var inte tillräckligt hungriga där och de kunde enkelt lyfta ut puckarna ur sin zon. I tredje såg det bättre ut och det var viktigt att vi vann. De är ju hack i häl på oss, säger Melker Karlsson.

Luleå inledde målskyttet efter 12.08 i mittenperioden när en passning från hemmabacken Philip Broberg på offensiv blå linje bröts av Luleås Nils Lundkvist. Den unge Luleåbacken fick öppen gata fram mot Skellefteås mål och satte säkert ett handledsskott vid målvakten Gustaf Lindvalls högra stolpe.

Medan Skellefteå varit en segermaskin efter nyår har det gått tyngre för E4-grannarna från Norrbotten. Skellefteå har nu vunnit 16 av 20 matcher under 2021, Luleå hade förlorat fem raka matcher redan innan man satte sig på bussen söderut.

Båda lagen slåss med näbbar och klor för att klättra uppåt på kvartsfinalstegen.

"Blir lite försiktiga"

Hemmalaget ökade trycket alltmer ju längre matchen gick och 1.26 in i den tredje perioden kom kvitteringen till 1–1. Det var en puck som studsade ut från en sargduell bakom bortamålet, rakt i gapet på Skellefteåforwarden Jonathan Johnson som säkert satte den i nät bakom Luleåmålvakten Joel Lassinantti.

– Vi är nöjda med våra två första perioder men efter deras kvitteringsmål blir vi lite försiktiga. Det är väl kanske mänskligt eftersom vi har haft en del förluster, säger Luleås Henrik Stridh.

Hemmatränaren Stefan Klockare var nöjd över att hans lag plockat två nya poäng inför slutspurten av serien:

– Det var ju ett tag sedan vi lirade match men vi växer in i den ju längre det går. I tredje får vi i gång maskineriet och kommer in i anfallszonen. Vi har bra intensitet och kanske skulle ha kunnat avgöra tidigare, säger Klockare.