Inför den gångna säsongen beslutade svensk ishockey att införa tacklingar på damsidan under en säsong.
Bland annat för att minska antalet hjärnskakningar.
Efter en försökssäsong i damernas högsta liga SDHL och näst högsta liga NDHL anses försöket ha blivit så lyckat att det förlängs ytterligare en säsong.
Dessutom visar Internationella ishockeyförbundet (IIHF) intresse och vill ta del av resultaten från Sverige under ytterligare en säsong.
Intresse från IIHF
Internationellt är tacklingar på damsidan fortfarande förbjudet. IIHF:s nyväckta intresse kan tolkas som att det kan införas internationellt också.
– Jag vill inte svara för dem, men intresset är större nu än för ett år sedan. Då var det väldigt svalt, men nu vill man följa resultaten. Johan Stark (Svenska ishockeyförbundets generalsekreterare) sitter med i damkommittén i IIHF och han håller dem ajour hela tiden, säger Morgan Johansson, projektledare för nollvision, svensk ishockeys arbetsgrupp för att minska antalet hjärnskakningar.
"Väldigt positiva"
Framför allt är det dock de inblandade klubbarna, ledarna och spelarnas positiva gensvar till försöket som gör att det blir en fortsättning.
– Jag trodde inte att vi skulle få så bra gensvar ifrån spelarna. De är väldigt positiva och det är de som spelar så det är viktigt att vi lyssnar på dem. Jag tror det var 90 procent som var mycket positiva eller positiva när vi gjorde en enkät, säger Johansson.
Antalet hjärnskakningar har ökat marginellt till tio den gångna säsongen i SDHL jämfört med sju året innan.
– Men jag tycker man ska jämföra med säsongen 2018-19 då vi hade 35 hjärnskakningar i SDHL och då var inte tacklingar tillåtna.
Den kommande säsongen införs också ett skaderegister för första gången på damsidan eftersom man vill se om tacklingar kan medför andra skador än hjärnskakningar.