Förundersökning mot ex-Brynässpelare nedlagd

Förundersökningen kring den misshandel som en före detta Brynässpelare anklagats för läggs ner. Anledningen är att bevisen inte räcker till för åtal, uppger åklagaren.

Genrebild.

Genrebild.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Ishockey2021-10-29 14:14

"Ord står mot ord och tillräckligt stöd för målsägandens uppgifter finns inte. I och med att förundersökningen har lagts ned så råder förundersökningssekretess i ärendet och jag kan därför inte heller ge några ytterligare kommentarer", säger kammaråklagare Annika Hessel som lett förundersökningen i ett pressmeddelande.

Det var i våras som spelaren anklagades för våldtäkt och våld i nära relation. I maj lades förundersökningen om våldtäkt ner, men spelaren var fortfarande misstänkt för misshandel.

Bristande bevisning har nu gjort att även den förundersökningen läggs ner. Även en annan spelare anhölls i samma veva, misstänkt för våldtäkt. Det gjorde att samarbetet med Unicef avbröts.

”Unicef Sverige och Brynäs IF har i dag fattat ett gemensamt beslut om att tills vidare avbryta samarbetet. Parterna är överens om att inte kommentera beslutet närmare”, skrev SHL-klubben på sin hemsida i maj.

Efter att våldtäktsutredningen lades ner ansökte spelaren om skadestånd. Spelarens advokat menade att uppmärksamheten kring fallet "orsakat beröringsskräck" hos arbetsgivare vilket försvårat spelarens framtida karriär.

På grund av spelarens ställning som offentlig person ansåg advokaten att skadeståndet borde vara högre än i normalfallet.

– Han är en publik person, ni medier hade inte tagit upp det här på det sättet ni gjort om det var en vanlig Svensson som inte varit ett namn. En hockeyspelare har ett marknadsvärde, sade hans advokat då till Expressen.

Fakta: Kaoset i Brynäs

Brynäs slutade näst sist i SHL:s grundserie förra säsongen och tvingades, för första gången sedan 2008, till negativt kvalspel där man ställdes mot HV71. Gävlelaget vann till slut med 4–1 i matcher och lyckades behålla sin plats i ishockeyns högstadivision.

Parallellt tvingades klubben hantera våldtäktsanklagelser mot två spelare.

Redan under kvalspelet framkom misstankar mot en av spelarna. Han häktades, på sannolika skäl misstänkt för våldtäkt och misshandel i nära relation. Förundersökningen om våldtäkt lades ner i våras medan den om misshandel läggs nu ner.

Ytterligare en spelare anhölls under våren. Den misstänkta våldtäkten ska ha inträffat i en annan stad under kvalspelet. Mannen anhölls först i sin frånvaro och frihetsberövades sedan på sannolika skäl misstänkt för brott. Även där lades förundersökningen ner.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!