Från starkt till svagt

Näst bäst i grundserien i fjol. Tio matcher in i årets serie är Vimmerby sämst i boxplay. Vad har hänt? – Vi har varit lite för avvaktande, säger assisterande tränaren Eric Karlsson.

Vimmerby har inte varit lyckosamma i numerärt underlägen i starten av årets säsong - de släpper in mål i fyra av tio boxplay. I kväll möter de Kristianstad som ligger två i powerplay-ligan. Foto: Ossian Mathiasson

Vimmerby har inte varit lyckosamma i numerärt underlägen i starten av årets säsong - de släpper in mål i fyra av tio boxplay. I kväll möter de Kristianstad som ligger två i powerplay-ligan. Foto: Ossian Mathiasson

Foto:

Ishockey2016-10-26 13:00

Vimmerbys boxplay har varit bra under många år nu och de ligger oftast högt i den spelformen. 

Procentuellt sett hade Vimmerby ett av division 1:s bästa boxplay i fjol med en snittprocent på imponerande 86.60 efter 22 spelade grundseriematcher. 

Men spelet med en man mindre på isen har inte fungerat lika bra den här säsongen. 

I år snittar man låga 61 procent – och är sämst i den södra division 1-serien. 

– Överlag tycker jag att vi har släppt in väldigt många konstiga mål i boxplay som inte ens ska komma till. Inför den senaste matchen gjorde vi förändringar på grund av att vi släppt in för många mål i den spelformen – och ändå släpper vi in två boxplay-mål mot Tranås, säger Eric Karlsson.

Kan du beskriva förändringarna som ni har gjort?

– Vi har gått från en ganska låg box till att vi sätter högre press för att störa dem och på det sättet ge dem mindre tid och få ner spelet i hörnen, säger Karlsson. 

Att de släpper in mål i fyra av tio numerära underlägen är ingen smickrande statistik. 

– Vi är väl medvetna om att vi ligger sist, det är något vi behöver steppa upp för att kunna vinna matcher. Vi måste sätta hårdare press, vi har varit lite för avvaktande. 

Vimmerby har tappat boxplay-specialister som Jim Nordh, Hampus Forsling och Joonas Koskinen.  

Tycker du att ni saknar spelare med dessa egenskaper?

– Nej, det tycker jag inte. Jag upplever att vi har precis lika bra boxplay-spelare i år som tidigare år med till exempel Josefsson (Oscar), Wigley (Mattias), Crus-Rydberg (Victor) och Hällegard (Viktor). Vi ska ha bättre statistik i den spelformen. Det handlar om att vi måste få ihop det med alla fyra spelare på isen, bli rejälare och sätta bättre press.

I kväll ställs de mot seriens näst bästa powerplay-lag, Kristianstad. 

– De har ett rörligt powerplay och får tack vare det många avslutmöjligheter, vilket är svårt att försvara sig emot. Vi kan klara av det. 

Fick tand utslagen

Vimmerby saknar sedan tidigare Anton Carlsson och Markus Modigs och de missar kvällens match. Det gör även Helge Holmstrand som är sjuk och det finns flera andra frågetecken. 

Oscar Josefsson fick en puck i ansiktet på måndagsträningen, vilket ledde till att en tand gick av. 

– Han var och drog ut den i dag (läs i dag). Han mår bra men läppen är svullen och han har ett öppet sår i tandköttet, det blöder hela tiden. 

Han tränade inte i går och hans medverkan är osäker, precis som med Pelle Ström och Viktor Hällegard. 

– Vi hoppas att de kan spela och det tror jag. Annars får vi kanske formera om lite grann men det ska inte vara några problem. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!