Frödén derbyhjälte: "På rätt väg"

Målkungen Jesper Frödén straffade Luleå i norrderbyt i SHL. Skellefteås skarpskytt avgjorde i straffläggningen och fullbordade vändningen i 3–2-segern. –Vi är på rätt väg, sade han till C More efter lagets fjärde raka seger.

Gulsvart jubel. Jonatan Berggren, i mitten, klappas om efter 2–2-kvitteringen i norrderbyt som Skellefteå vann efter straffar.

Ishockey2021-01-19 21:50

Skellefteå började matchen på sämsta tänkbara sätt och låg under med både 0–1 och 1–2 – men stod ändå till sist som segrare.

För när det kommer till "Slaget i norr" så är devisen borta bäst för Skellefteå.

Laget förlorade säsongens första batalj mot Luleå på hemmaplan med 0–4, men segern var den åttonde på de nio senaste försöken i Luleås hemmaarena.

Jesper Frödén blev matchvinnare i straffläggningen när han väntade ut hemmamålvakten Jesper Wallstedt och lyfte in sitt 17:e mål för säsongen.

– Vi vinner välförtjänt. Jag tycker vi har visat de senaste fyra matcherna att vi är på rätt väg. Vi har många i laget som varit med och vunnit tidigare och vi ska se till att göra det igen, sade Frödén.

Luleå fick sin svit på fyra raka segrar bruten och ligger trea i tabellen, fyra poäng efter ledande Rögle men med två matcher mindre spelade, och Skellefteå gick upp till sjätte plats.

"Hemsk period"

Luleå dominerade den första perioden stort och vann skotten med 10–2, men utan att skapa de riktigt heta chanserna och gästernas enda glädjeämne var resultatet, 0–0.

– Det är en hemsk period om man är gulsvart. Vi kommer knappt ur egen zon, sade Skellefteåbacken Arvid Lundberg till C More.

I andra perioden jämnade Skellefteå ut spelet, men var nära att göra självmål. Vid en avvaktande utvisning missade Jesper Frödén en passning till egen back och pucken gick över hela planen och precis utanför eget mål.

Mål med skridskon

I stället kom Luleås ledningsmål när Niklas Olausson styrde in Victor Berglunds backskott med skridskon.

Skellefteå gjorde en stark tredje period, vann skotten med 11–3, och kvitterade efter 4.54. Backen Roland McKeown, lånet från NHL-laget Carolina, smällde in sitt tredje mål på sju matcher.

Men Västerbottenslaget hamnade i underläge igen efter ett misstag. Backen Adam Wilsby missade en backhandspassning på offensiv blålinje och Einar Emanuelsson fick Eriksgata och kunde i ensamt majestät överlista gästernas målvakt Arvid Söderblom.

Skellefteå reste sig dock på nytt. Lindström slog en öppnande passning i sidled som gav Jonatan Berggren öppet läge fram till 2–2 efter 16.17.

Sedan såg Frödén till att Skellefteå snodde extrapoängen.