Frölunda fixade första bortasegern

Frölunda ville mest, tävlade bäst och vann kampen framför båda målen. Det gav laget säsongens första bortaseger, 5–2 mot Skellefteå. –Vi kommer ihop som ett lag och gör det som ett lag, säger 19-årige Liam Dower Nilsson, som gjorde sitt första SHL-mål, till TT.

Frölunda fick äntligen jubla på bortais. Arkivbild.

Ishockey2022-10-13 21:27

Målet visade matchen i ett nötskal när Frölundakaptenen Joel Lundqvist med en offensiv tackling tog pucken av en Skellefteåspelare och kunde frispela sin unge lagkompis. Mitt i slottet tog Dower Nilsson emot pucken och kunde säkert sätta den i nät till 3–2.

– Riktigt kul, målet har suttit långt inne. Jag har fått mycket förtroende och mycket speltid så det var skönt att äntligen nypa dit den. Jag kan inte vara nog tacksam mot vår kapten. Han är kärnan i laget och gör jobbet varje pass, säger premiärmålskytten, som var helnöjd inte bara med sitt mål utan också på det sätt som laget tog sina tre poäng:

– Det är så här vi vill se ut. Det är bara att bygga vidare på det här.

Tränaren Roger Rönnberg var lika nöjd:

– Vi gör en underbar bortamatch. Vi är hårda, kletiga och trubbiga. Jobbar hårt för varann. Skellefteå är bättre med pucken men vi är i tävlingsbubblan hela matchen. Då är vi ett svårt lag att möta.

Vände tillbaka

Hemmalaget saknade sin stjärna Joakim Lindström men tog ändå ledningen i numerärt överläge genom Rickard Hugg.

Men Frölunda hade både kvitterat och tagit ledningen innan den första perioden var till ända.

Kvitteringen till 1–1 kom från nästan ingen vinkel alls när Jere Innala lyckades få in pucken vid Skellefteåmålvakten Linus Söderströms ena stolpe. Frölunda tog också ledningen i numerärt överläge. I den spelformen har laget inte alls fått spelet att stämma fram till nu, när Radan Lenc kunde vandra in från blå linjen och snärta upp pucken i Söderströms högra kryss.

Matchen bjöd på intensivt, fysiskt och tempofyllt spel. Frölunda satte stenhård press i offensiv zon och Skellefteå hade stora problem att komma till några riktigt farliga attacker.

Men Västerbottningarna har en målfarlig lagkapten i Oscar Möller.

Tuffa spelet lönsamt

Efter att ha vilat sig två minuter i utvisningsbåset kom han ut och i en snabb kontring kunde Möller hitta precis samma nätmaska som Radan Lenc prickat 20 minuter tidigare. Och så var det utjämnat till 2–2 inför den tredje perioden.

Där var det inget snack om saken. Frölundas tuffa spel betalade sig direkt när kaptenen Joel Lundqvist visade vägen med sin offensiva tackling och målgivande passning till Liam Dower Nilsson.

Ytterligare två Frölundamål genom Patrik Carlsson och Nicklas Lasu fastställde slutresultatet.

Rättelse: I en tidigare version angavs fel motståndare till Frölunda i ingressen. Det rätta är Skellefteå.