Frölunda körde över Färjestad i rivalmötet

Frölunda dominerade från start mot Färjestad och kunde komfortabelt vinna med 3–0. Målskyttet inleddes med en riktigt delikatess i första perioden. –Ett av de vackraste mål jag varit med om, säger målgöraren Max Friberg.

Färjestads Joel Nyström och målvakten Henrik Haukeland ser Frölundas Max Friberg göra 1–0 under lördagens rivalmöte mellan Frölunda och Färjestad. Bakom mål syns Joel Lundqvist som stod för den galanta framspelningen.

Ishockey2021-01-09 17:35

Från första nedsläpp var det Frölunda som tog kommandot. Men det dröjde till 13:e minuten innan göteborgarna kunde spräcka nollan. Målet kom efter ett vackert klapp-klapp-spel mellan Karl Henriksson, Joel Lundqvist och Max Friberg. Henriksson slog första pass, sen tog Lundqvist och Friberg över.

– Pucken gick som på ett snöre, myser Friberg som till slut stod helt ensam med en överspelad Henrik Haukeland. i Färjestadsmålet.

Personligt rekord

Där gjorde Friberg inget misstag utan kunde slå in sitt tionde mål för säsongen, vilket är personligt rekord. Då återstår ändå 20 matcher innan slutspelet. Han toppar nu Frölundas interna poängliga med 19 poäng (10+9) och har varit het de senaste matcherna.

– Det blir så när man får spela med två bra och intelligenta medspelare, säger han ödmjukt.

Max Friberg har fått chansen i Tre Kronor och som han presterat de senaste matcherna kan det bli aktuellt igen.

– Det har varit kul att vara med. Men det är inget jag går och tänker på. Det är upp till Johan Garpenlöv, säger Max Friberg.

Studsa tillbaka

Efter förlusten senast mot Luleå var det viktigt för Frölunda att studsa tillbaka. Och Friberg är nöjd med lagets insats.

– När det ser ut som det gör i dag blir det svårt för Färjestad. Vi vann kampen om de lösa puckarna och kamperna framför mål, konstaterar han.

Han får medhåll av Färjestads tränare Johan Pennerborn.

– Frölunda äter upp oss i dag. De var starkare i närkamperna. De kämpade ner oss, säger han besviket.

Frölunda spelade sin aggressiva forechecking matchen igenom, erövrade puck högt och vände snabbt för attack. Långa perioder hängde Färjestad inte med.

Första i karriären

Efter drömmålet av Joel Lundqvist och Max Friberg kunde Elmer Söderblom, hemkommen från JVM, utöka i första perioden. Det var hans första SHL-mål i karriären.

– Pucken kom emot mig, det var bara att trycka dit den. Det var skönt få sätta den. Det blev en boost för självförtroendet, säger den 202 cm långa junioren.

Pucken är säkert sparad och kommer att placeras bland andra troféer.

Simon Hjalmarsson fastställde sedan slutresultatet i den andra perioden genom att slå in sin egen retur.

Färjestads målvakt Henrik Haukeland utsattes för ett bombardemang och utan hans insats hade siffrorna kunnat rinna i väg. Totalt motade han 40 skott.

Lagen möts igen nästa lördag i Karlstad för fjärde gången den här säsongen. Då satsar Karlstadslaget på revansch.